Poslednjih meseci na Kosovu ekshumirani posmrtni ostaci najmanje devet osoba

Vesti 19. nov 202009:51 > 09:55
N1

U potrazi za posmrtnim ostacima ubijenih u ratu 1999, u poslednjih nekoliko meseci na Kosovu su pronađeni i ekshumirani posmrtni ostaci najmanje devet osoba, potvrdio je za KoSSev direktor Komisije kosovske vlade za nestala lica, Kuštrim Gara. Najavio je nova iskopavanja u narednim danima.

„U protekla tri meseca obrađeno je najmanje šest lokacija unutar teritorije Kosova. Na ovim lokacijama pronađeni su i ekshumirani posmrtni ostaci najmanje devet žrtava rata“, naveo je Gara u pisanom odgovoru za KoSSev.

POVEZANA VEST

On nije precizirao da li su pronađena lica identifikovana i da li je rađena DNK analiza.

„Od ukupno šest lokacija određenih za ispitivanje, četiri su na muslimanskom groblju u Severnoj Mitrovici“, potvrdio je on.

Na poziv kosovske delegacije, u okviru Radne grupe za nestala lica, bili su i predstavnici delegacije iz Beograda, rekao je Gara, koji je potvrdio i navode kolege iz Beograda Veljka Odalovića – da su na lokaciji Kiževak kod Raške koja se tretira od 2015. godine takođe pronađeni posmrtni ostaci – fragmenti kostiju.

„Posle pronalaska posmrtnih ostataka, čekamo datum koji će odrediti institucije Srbije i obaveštenje od delegacije Srbije za nastavak radova, nastavak istražnih iskopavanja, ekshumacijom posmrtnih ostataka, zatim njihovom identifikacijom, repatrijacijom i povratkom ili isporukom ostataka porodicama identifikovanih lica“, dodao je Gara.

.