TS: Potvrđeno da prijava protiv Drobnjaka nije odbačena po pravilima

Vesti 19. nov 202012:04 > 12:06
N1

Transparentnost Srbija (TS) pozdravila je danas stav Apelacionog javnog tužilaštva u Nišu da je odluka Višeg javnog tužilaštva o odbacivanju krivične prijave protiv dosadašnjeg v.d. direktora JP "Putevi Srbije" Zorana Drobnjaka zbog davanja mita u vezi sa glasanjem tokom predizborne posete selu Kukulovce kod Leskovca, bila nepravilna.

U saopštenju TS se ocenjuje da takav stav više tužilačke instance, „kao i detaljna argumentacija u vezi sa učinjenim propustima, vraća veru u mogućnost da će sumnje u korupciju u vezi sa ovim slučajem biti valjano ispitane“.

„Bez obzira na to kakav će biti krajnji ishod slučaja, to jednako može da posluži kao dobar signal u pogledu spremnosti najvažnijeg organa za suzbijanje korupcije – javnog tužilaštva da učini ono za šta je nadležno, pa samim tim i ohrabrenje za sve koji su spremni da ukažu na moguću korupciju da to i učine“, stoji u saopštenju.

POVEZANE VESTI

Iz Transparentnosti Srbija, koja je i podnela krivičnu prijavu, su naveli da se u dopisu Apelacionog javnog tužilaštva u Nišu ukazuje na nepravilnosti u vezi sa razlozima za tužilačku odluku i činjenicama koje su ispitivane u predistražnom postupku, kao i na propust da provere izvrše prikupljanjem podataka ili preduzimanjem dokaznih radnji.

„Tako se, između ostalog, ukazuje na nelogičnost zaključka da je poseta selu Kukulovce imala ‘neformalan karakter’, te da je ‘nejasno’ kako poziv okupljenim meštanima za izlazak na izbore može biti u vezi sa zakonskim i statutarnim ovlašćenjima preduzeća kome je povereno javno ovlašćenje upravljanja državnim putevima“, naveli su iz TS.

Ocenili su da je „posebno značajno“ to što se konstatuje da je prilikom odbacivanja krivične prijave izostalo utvrđivanje činjenica u pogledu toga da li je obećana izgradnja puteva bila u nadležnosti JP Putevi Srbije, i da li su ti troškovi bili planirani u skladu sa zakonskim uslovima.

„S druge strane, Apelaciono javno tužilaštvo je u dopisu dovelo u pitanje mogućnost da se krivično delo ‘davanja i primanja mita u vezi sa glasanjem’ izvrši obećavanjem neke koristi koja je od opšteg značaja – kao što je izgradnja puteva, iznevši stav prema kojem se ono odnosi samo na slučajeve kada se obećava neka ‘lična’ korist onome kome je obećanje upućeno“, dodali su iz TS.

Ta organizacija je ranije ocenila da je slučaj Kukulovce „jedan od najilustrativnijih primera zloupotrebe javnih resursa za potrebe izborne kampanje“ sa junskih parlamentarnih izbora.