CINS: Služba REM-a smatra da Pink nije odgovoran zbog vređanja Žakline Tatalović

Vesti 19. nov 202015:49 > 15:51
N1

Služba za nadzor i analizu Regulatornog tela za elektronske medije (REM) utvrdila je da nema odgovornosti TV Pink za uvrede koje je u emisiji Hit Tvit izneo pevač Aleksandar Vuksanović na račun novinarke N1 Žakline Tatalović, saznaje CINS, dodajući da će o izveštaju ove službe raspravljati Savet REM-a na sutrašnjoj vanrednoj, telefonskoj sednici.

Pink nije odgovoran za uvrede iznete u emisiji Hit Tvit u nedelju, 8. novembra, smatra Služba za nadzor i analizu Regulatornog tela za elektronske medije (REM) – ovo je za Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) potvrdila članica Saveta ovog tela Judita Popović, a CINS je informaciju verifikovao kroz više izvora.

POVEZANE VESTI

 Popović kaže da služba u svom izveštaju nije utvrdila povredu nijednog medijskog zakona i da je zato donela takvu odluku. Ona smatra da su u ovom slučaju definitivno povređene odredbe Zakona o javnom informisanju i medijima i Zakona o elektronskim medijima.

„Ja ne znam odakle ta vrsta argumentacije da tako neko može da se ponaša i da ne odgovora za to“, ocenjuje Popović.

Ona i Slobodan Cvejić, takođe član Saveta REM-a, trenutno sastavljaju podnesak u kome će izneti sasvim drugačiju argumentaciju od stručne službe.

O ovom izveštaju Savet REM-a tek treba da raspravlja i to na vanrednoj sednici sutra, 20. novembra, koja neće biti otvorena za medije, već će biti telefonska. Prema rečima Popović, Cvejić i ona su tražili da to bude redovna sednica koja će biti javna, međutim povratnu informaciju nisu dobili: „Ovako vanredno, kada će se to svesti čisto na neke mejlove, to mislim da je neozbiljno. Mislim da na taj način oni hoće da zbrzaju stvari što je nedopustivo“.

Podsetimo, u emisiji Hit Tvit na Pinku, u prošlu nedelju, pevač Aleksandar Vuksanović poznatiji kao Aca Lukas u više navrata je vređao i klevetao novinarku N1 Žaklinu Tatalović, a voditeljka emisije Verica Bradić je zbog toga na kratko i prekinula emisiju reklama, ali, N1 podseća, i u daljem izlaganju pevač nastavio u istom maniru. Udruženja novinara kao i Zaštitnik građana osudili su tada ovaj napad.