Varhelji: Srbija ima odgovornost za napredak celog regiona ka Evropskoj uniji

Vesti 19. nov 202019:06 > 19:29
AFP/John Thys

"Strateški interes EU je da uvede region Zapadnog Balkana u Uniju što je pre to moguće", poručio je komesar za porširenje EU Oliver Varhelji, na sednici Odbora za spoljnopolitička pitanja Evropskog parlamenta.

Varhelji je rekao da je Srbija najvažniji trgovinski pratner u regionu i da „sa jasnom evropskom perspektivom ima i jedinstvenu odgovornost za naparedak celog regiona na putu ka Evropskoj uniji“.

Uz ocenu da nova Vlada Srbije na čelu sa Anom Brnabić ima snažnu podršku u srpskom parlamentu i u narodu, on je naglasio zadovoljstvo što su, pored borbe protiv pandemije, njeni glavni prioriteti reforme na evropskom putu i dijalog sa Kosovom. On je dodao da Srbija stalno napreduje kada su u pitanju usklađivanje zakonodavstva i ekonomski rast.

„Do izbijanja krize Srbija je imala snažan ekonomski rast i čini se da je Srbija zemlja u kojoj je pandemija virusa najmanje uticala na ekonomiju, zahvaljujući obimnnoj podršci Vlade privatnom sektoru, koji u velikoj meri uspeva da ublaži negativne efekte krize. Naravno, imamo i pad produktivnosti i zaposlenosti, ali se zemlja bolje od drugih u regionu bori sa tim“, rekao je Varhelji.

POVEZANE VESTI:

Govoreći o novom ekonomsko-investicionom planu, koji je EU pripremila za države Zapadnog Balkana, komesar EU za proširenje je ocenio da će on pomoći oporavak ekonomije, omogućiti bolju inftrastrukturu, uticati na dalji privredni rast i obezbediti nova radna mesta.  

Posebno pozitivnom ocenio je nedavnu inicjiativu za osnivanje regionalnog ekonomskog tržišta, objašnjavajući da će to pozitivno uticati, ne samo na put ka EU država regiona, već i na privredni rast celog regiona, jer će ga učiniti primamljivijim za investitore.  

Varhelji je pohvalio Vladu Srbije i njenu reformsku opredeljenost, ali i istakao da očekuje rezultate.

„Ovo je jedinstvena prilika koju bi trebalo da iskoristimo, ne samo kada su u pitanu reforfme koje je potrebno sprovesti, već i da omogućimo da dijalog Beorgada i Prištine bude nastavljen i da bude uspešan“, rekao je Varhelji.  

„Apelujem na sve nas koji možemo da doprinesemo da taj process bude pozitivan, da damo sve od sebe tokom naredne dve godine, jer se ovkava prilika neće ponoviti u bilskoj budućnosti“, dodao je on.  

Priznajući da je došlo do pogoršanja stanja u pojedinim oblastima, koje su i opisane u izveštajima Evorpske komisije, Varhelji je rekao da su u Srbiji bili izbori i da je formiranje ove vlade trajalo duže nego što se to očekivalo. 

„Sada moćemo da ubrzamo reforme u oblastima koje smo naglasili“, rekao je on.   

EK zabrinuta zbog primedbi na izborni proces

Osvrnuo se i na česte primedbe o nedostatku slobode medija u Srbiji i naglasio da mu je drago što je usvojena nova medijska strategija, izražavajući očekivanje da će ona doneti „dosta pozitivnih momenata“.  

Varhelji je priznao i da je Evropska komsija zabrinuta zbog primedbi na izborni proces koje su se našle u izveštaju ODIHR-a i naveo da preporuke koje su iznete moraju da budu primenjene pre sledećih izbora.  

„Nadam se da će naredne dve godine obeležiti intenzivan rad i intenzivno donošenje rezultata“, rekao je Varhelji, dodajući da je to način da se pojedine države članice EU ubede da otvore sva pregovaračka poglavlja sa Srbijom, ali i da počnu sa zatvaranjem poglavlja kako bi se ubrzao proces evrointegracija.  

„Imamo jedinstvenu priliku i mislim da je i Vlada Srbije svesna toga“, naglasio je Varhelji.

Odbrana od kritika zbog Kine: Pomoć je pomoć, a ne trka

Komesar za proširenje EU Oliver Varhelji kritikovao je poslanike Evropskog Parlamenta zbog insistiranja na primedbama koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u martu izneo na račun podrške EU u pandemiji virusa korona i pohvalama na račun Kine.

“Od marta slušam takve komentare. One kolege koje to stalno ponavljaju zanemaruju zajednički rad i koliko smo svi uložili da naš doprinos u borbi protiv pandemije bude vidljiv i propuštaju da vide da su nam se na kraju predsednik i Vlada zahvalili na svemu što smo uradili i nastavljaju to da čine, jer mi smo obezbedili najviše pomoći,” rekao je Varhelji.

On je dodao da se to ponovilo i u oktobru, prilikom njegove posete Beogradu.

“Mislim da nije dobra ideja previše naglašavati to pitanje. Pomoć je pomoć, a ne trka i mislim da je naša uloga veoma pozitivna, ne samo očima srpske elite, već i u očima javnosti,” rekao je Varhelji odgovarajući na pitanja poslanika na sastanku odbora za spoljno-politička pitanja Evropskog parlamenta.