REM doneo odluku: Nema kazne za Pink zbog uvreda na račun novinarke N1

Vesti 20. nov 202018:31 > 18:41
N1

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) odlučio je danas da ne pokrene postupak protiv televizije Pink zbog uvreda koje su izrečene u emisiji „Hit tvit“ na račun novinarke N1, saopštilo je Udruženje novinara Srbije, pozivajući se na REM.

Na vanrednoj sednici Saveta Regulatora doneta je odluka, navodi se na sajtu REM, da „nema mesta pokretanju postupka izricanja mera“ predviđenih Zakonom o elektronskim medijima prema Pinku.

POVEZANE VESTI

 Na televiziji Pink u emisiji „Hit tvit“ 8. novembra, pevač Aleksandar Vuksanović poznatiji kao Aca Lukas, izrekao je uvrede na račun novinarke N1 Žakline Tatalović, a služba REM za nadzor i analizu je u izveštaju, koji je na današnjoj sednici Saveta razmatran, utvrdila da televizija Pink nije odgovorna zbog izrečenih uvreda u emisiji te medijske kuće.

Na današnjoj sednici Savet REM utvrdio je i listu kandidata za po šest članova Upravnog odbora Radio-televizije Srbije (RTS) i UO Radio-televizije Vojvodine (RTV). ali se na sajtu REM do večeras nije se pojavila lista kandidata za članove UO RTS i RTV, iako se kaže da je Savet REM utvrdio tu listu. Kako UNS saznaje, na adresu REM stiglo je 50 prijava za UO RTS, a 17 za članove UO RTV.

Među 50 kandidata za UO RTS prijavljeni su i svi članovi UO kojima ističe mandat, osim Zorana Panovića. Među kandidatima za članove UO RTS su Vladimir Vuletić, Zorica Šujica, Branko Radun, Miroslav M. Nikolić, Simona Mitrović Dunjić i Ljiljana Đurđevac.

Muharem Bazdulj i Valentin Mik, koje je UNS predložio za članove UO RTS-a i RTV, takođe su kandidati.

Članovi Saveta REM Slobodan Cvejić i Judita Popović, podsetimo, tražili su da ova sednica promeni status iz vanredne u redovnu, zato što smatraju da su tačke na dnevnom redu sednice zahtevale ozbiljnu diskusiju članova Saveta Regulatora.

Objasnili su da se u praksi redovne održavaju uživo, a vanredne elektronski ili telefonski, kao i da status same sednice nije povezan sa pitanjem o čemu se na sednici odlučuje.

Višnja Aranđelović, članica Saveta REM, rekla je ranije za UNS da ona takođe smatra da tačke dnevnog reda sa današnje sednice „zahtevaju da se o njima razgovara i da im se posveti više pažnje od glasanja jednim imejlom ili telefonskim pozivom“, navodi u sauopštenju UNS.