NVO: Naša kandidatkinja nije pozvana na sednicu o predlogu za novog Poverenika

Vesti 22. nov 202008:51 > 08:51
Izvor: ravnopravnost.gov.rs

Nakon što je organizacija "Otvoreni parlament" saopštila da Skupština Srbije planira da u ponedeljak, bez otkrivanja imena kandidata, utvrdi predlog za novog Poverenika, Romski centar za demokratiju iz Bujanovca naveo je njihova kandidatkinja, koju je, kako navodi, podržalo više od 60 nevladinih organizacija, nije pozvana na tu sednicu.

Romski centar za demokratiju iz Bujanovca navodi da je još 27. avgusta svim poslaničkim grupama u skupštini uputio Inicijativu za predlaganje kandidata za izbor poverenika i predlog kandidatkinje.

Inicijativu i predlog da buduća poverenica za zaštitu ravnopravnosti bude Emila Spasojević, diplomirana pravnica iz Beograda, zaposlena u instituciji Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, podržalo je više od 60 organizacija civilnog društva iz svih krajeva Srbije, naveo je taj centar.

“Naša kandidatkinja, Emila Spasojević nije pozvana na zakazanu sednicu Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine, zakazanu za 23. novembar, niti je predstavnik Narodne skupštine, odnosno Odbora kontaktirao našu organizaciju kao pokretača i predlagača Inicijative upućene poslaničkim grupama Narodne skupštine, suprotno našim očekivanjima, s obzirom na važnost poštovanja zakonskih procedura, transparentnosti procedure izbora povernika za zaštitu ravnopravnosti, i posebno poštovanja izraženog stava značajnog dela stručne javnosti, što smatramo da ova Inicijativa u potpunosti predstavlja”, saopšteno je.

„Otvoreni parlament“ je saopštio da Skupština Srbije „krije“ ko je kandidat za Poverenika za zaštitu ravnopravnosti tako što planira da 23. novembra, bez otkrivanja imena kandidata, utvrdi predlog za novog Poverenika.

U saopštenju „Otvorenog parlamenta“ piše da, sudeći po agendi predstojeće sednice Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, objavljene na sajtu Skupštine, na dnevnom redu će na predlog nepoznatog broja poslaničkih grupa, biti „samo jedno ime“.

Mesto Poverenika za zaštitu ravnopravnosti upražnjeno je više od šest meseci, otkako je u maju istekao mandat Brankici Janković.

Umesto da najkasnije do kraja avgusta Skupština izabere novog Poverenika, u skladu sa Zakonom o zabrani diskriminacije, „izbor je prvo bio onemogućen višemesečnim i bezrazložnim odlaganjem vladajuće većine da konstituiše Skupštinu“, navodi „Otvoreni parlament“.

„Procedura je zatim pokrenuta preko noći, bez saopštavanja imena kandidata i poslaničke grupe koja ga je predložila, čime je Parlament zatvorio vrata za konsultovanje i uključivanje javnosti u debatu o odlukama koje donosi. Netransparentno postupanje Parlamenta u procesu izbora novog Poverenika za zaštitu ravnopravnosti baca senku sumnje na integritet procesa“, upozoreno je u saopštenju.