Vakcina u Srbiji verovatno u januaru, još se ne zna kakav je plan vakcinacije

Vesti 24. nov 202018:56 > 19:10
Tanjug / Oxford University Pool via AP

Vakcine protiv kovida-19 još nisu zvanično odobrene za upotrebu, međutim sve je veći broj zemalja koje sklapaju ugovore za farmaceutskim kompanijama koje su ih izumele. Vodeće zemlje sveta već imaju plan vakcinacije koje će, kako najavljuju, početi da primenjuju od decembra. Kada bi u Srbiju mogla da stigne prva vakcine, a kada bi i ko mogao da bude među prvim vakcinisanim?

Najmanje četiri vakcine protiv kovida-19 pokazuju visok stepen uspešnosti, ali ni jedan kandidat u svetu još nema odobrenje za primenu. Prvi zahtev za upotrebu vakcine biće podnet u petak u Americi. Zemlje Evropske unije već imaju plan vakcinacije.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić podseća da bi sa vakcinacijom uskoro moglo da se počne u Nemačkoj.

„Imamo i svetlo na kraju tunela, u Nemačkoj je juče ministar zdravlja pozvao ambulante da se pripreme za 10. decembar, eventualno do 15. da se krene s vakcinacijom“, navodi on.

POVEZANE VESTI

Kada će se u Srbiji ukazati svetlo na kraju tunela? Da bi se vakcina pojavila i na srpskom tržištu potrebno je da je odobri i domaća agencija za lekove, ističe direktor Udruženja proizvodjača inovativnih lekova „Inovia“ Bojan Trkulja.

„Naša agencija prati ono što je standard u Evropskoj uniji, uz dodatni zahtev da se kod nas ne može registrovati lek ili vakcina ako već nije registrovan u Americi ili Evropi. Kasnićemo nekoliko nedelja za njima, moguće je da ćemo krajem ove godine ili početkom sledeće već imati isporučene prve doze“, uveren je Trkulja.

Vakcina protiv kovida-19 primaće se u dve doze u razmaku od nekoliko sedmica. Državni vrh nedavno je najavio da se u prvom naletu dogovara nabavka milion i osamsto hiljada doza vakcina. Predsednica Vlade Ana Brnabić dodaje da se pregovara sa svim proizvođačima.

„Razgovaramo sa svim stranama: od američkog Fajzera s kojima imamo predugovor, kineskog Sinofarma s kojim u ovom momentu radimo na predugovoru, komuniciramo sa ruskim proizvođačem Sputnjik V vakcine, sa Astra zenekom i to je to“, kaže premijerka.

Zbog posebnog skladištenja Fajzerove BionTeh vakcine na -70 stepeni Celzijusa, srpske vlasti nabavljaju i specijalne kontejnere za transport i skladištenje.

Premijerka Brnabić kaže da bi vakcine trebalo da stignu tokom decembra.

Predsednik Vučić nedavno je najavio da će se sa vakcinacijom u Srbiji početi u januaru i da su već poznate prioritetne grupe.

„Pokušaćemo do kraja januara da obezbedimo dovoljno vakcina za kompletan zdravstveni sektor, najveći deo vojske i policije, za one najizloženije čime bi zaštitili zdravstveni sistem, ili bi na one koji imaju najteže bolesti i starije od 65 godina“, rekao je Vučić.

Za javnost je još nepoznat plan vakcinacije u Srbiji. Vlasti još nisu donele odluku ni da li će vakcinisanje protiv kovida-19 biti obavezno. Naime, u Nemačkoj je najavljeno otvaranje privremenog centra za imunizaciju velikog kapaciteta. U Velikoj Britaniji određeno je 1.500 mesta u kojima će se stanovništvo vakcinisati.

Prema rečima nadležnih iz Svetske zdravstvene organizacije plan je da u 2021. godini svaka zemlja bude u stanju da vakciniše 20 odsto stanovništva.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.