"Šljakanje" pokreta Tvrđava: Brdo opasnog nusprodukta čelika kao šest stadiona

Vesti 24. nov 202022:13 > 22:22
Izvor: N1

Smederevski lokalni Pokret "Tvrđava" objavio je kratak film o brdu otpadne šljake, koje se nalazi na samo dva kilometra od centra Smedereva. Kako tvrde u videu, u pitanju je nusprodukt proizvodnje čelika smederevske Železare koji sadrži sastojke opasne po zdravlje.

„Ekološka katastrofa u Smederevu se nastavlja. Snimili smo kratak film o brdu otpadne šljake iz Železare, dronom i kamerom. Film smo nazvali ‘Šljakanje'“, navodi ovaj pokret uz objavu videa na Fejsbuk stranici.

Navode da se radi o otpadu koji je nastao kao nusprodukt u proizvodnji čelika, a koji sadrži sastojke štetne po zdravlje.

„Brdo se nalazi na dva kilometra od centra Smedereva i veliko je kao šest fudbalskih stadiona, dimenzija 600 puta 350 metara“, navode iz pokreta, a prenosi portal Nova.rs.

Aktivista Pokreta “Tvrđava” Nikola Kolja Krstić objašnjava u videu da se šljaka nalazi na oko 100 metara od Dunava i da štetne materije odatle prodiru u zemlju i vodu.

„Interesantno je da postoji čitava grupa ljudi koja dolazi na brdo kamionima i traktorima, kopa i uzima taj kamen koji u sebi ima gvožđe, koji posle razbija i koristi kao staro gvožđe, što je izuzetno opasno“, objašnjava Kristić.

Podseća da je 2016. godine Skupština Srbije donela leks specijalis u kom stoji da se Zakon o upravljanju otpadom neće odnositi na šljaku iz Železare.

„To znači da ovo nije opasan otpad nego neki komunalni šut, koji nije opasan. U Zakonu o upravljanju otpadom jesno stoji kako se postupa sa ovakvom vrstom otpada, koliko je opasan, kako treba da se skladišti i transportuje“, upozorava.

Iz organizacije navode da su članovi ekipe u toku snimanja imali poteškoće sa disanjem.

„Za sat vremena koliko je trajalo naše snimanje, nos, grlo i oči su nas toliko pekli, da smo jedva normalno disali. Razlog je sumpor“, naveli su.

Lokalni Pokret „Tvrđava“ više puta je ukazivao na zagađenje koje potiče od Železare Smederevo, zbog čega je reagovala i inspekcija Ministarstva za zaštitu životne sredine.