Valentina Reković: Zašto sam promenila mišljenje o bojkotu izbora

Vesti 26. nov 202013:52 > 16:23
N1

Bivša članica pokreta Valentina Reković za N1 kaže da je promenila mišljenje o bojkotu izbora zato što je predsednik Aleksandar Vučić najavio vanredne izbore za 2022. godinu, i zato što se u javnosti govori o obnovi dijaloga o izbornim uslovima.

Reković je nedavno javno priznala da je odluka pokreta „1 od 5 miliona“ na izbore bila pogrešna, odnosno da je bojkot izbora uspeo. Objašnjavajući razloge za promenu mišljenja o (ne)izlasku na izbore, Reković je u emisiji „N1 Studio Live“ rekla da su je na to naveli događaji koji su usledili posle izbora.

„Vučić je u oktobru najavio moguće raspisivanje vanrednih parlamentarnih i lokalnih izbora. To nije mogao da vidi niko ko nema političkog isksutva. Bila sam uverenja da se to neće desiti. Poslednjih nedelja se ne priča da li će tih izbora biti ili ne, već se raspravlja o tome da li će biti odvojeni parlamentarni od lokalnih. To je bio jasan pokazatelj da je bojkot bio ispravna odluka“, kazala je Valentina.

Drugi razlog je to što su, kako je rekla, neposredno posle izbora najavljeni novi razgovori o izbornim uslovima, uz posredovanje poslanika Evropskog parlamenta, iako je sam Vučić tvrdio da su junski izbori bili sasvim u redu.

„I onda se odjednom prave neki razgovori u državi gde je sve u redu. Pa, nije uredu. Parlament gde sede bezimeni ljudi nema nikakav legitimitet“, poručila je sagovornica N1.

Da je sva opozicija učestvovala na izborima u junu, u onakvim uslovima ne bi uspela da ostvari nikakav rezultat, i imali bismo „otetu narodnu volju da Vučić radi šta mu je volja naredne četiri godine“, ocenila je bivša članica pokreta „1 od 5 miliona“.

Ipak, ne veruje da je odluka pokreta „1 od 5 miliona“ da učestvuje na junskim izborima nanela štetu bojkotu, jer su građani, kako je rekla, nezavisno od drugih stranaka, odlučili da na te nepoštene izbore ne izađu.

„Imala sam uverenje da se drugačijim nastupom može nešto promeniti“, kazala je Valentina, ali je dodala i da se pokazalo da dva, tri pojavljivanja na televizijama sa nacionalnom frekvencijom ne mogu ništa da promene.

Pokret „1 od 5 miliona“ je napustila, kako je rekla, i zbog toga što je uvidela svoju grešku i promenila stav o izlasku na izbore, ali i zbog nekih drugih nesuglasica. Poručila je da će nastaviti svoj društveno-politički angažman, ali da trenutno nije član nijedne političke organizacije.

„Ako donesem takvu odluku, javnost će biti obaveštena“, poručila je Valentina Reković.

Pokret „1 od 5 miliona“: Iz medija smo saznali da je Valentina napustila pokret

Pokret „1 od 5 miliona“ saopštio je da su iz medija saznali da je Valentina Reković napustila tu političku organizaciju.

„Svakako joj se zahvaljujemo na dosadašnjem aktivizmu i želimo uspeh u budućem angažmanu, u ma kojoj to opozicionoj organizaciji bilo. Nadamo se da će ostati dosledna borbi koju je vodila kao deo ‘1 od 5 miliona’, a to je promena sistema“, poručuje se u saopštenju pokreta.

Dodaje se i da to šro je Valentina Reković promenila svoj stav o rezultatima bojkota, poštuu kao njeno pravo, jer ako bi drugačije stavove automatski etiketirali kao “krivoverne” – ne bi se razlikovali od režima.

„Kakogod, ne delimo njen sadašnji stav, jer, ponavljamo, i dalje ne smatramo da je polovični bojkot doneo rezultat. Ne smatramo da je pobeda bojkota čekanje na EU kao na nekakve spasitelje. Nisu reagovali punih osam godina, ne verujemo ni da će sada, niti smatramo da će Srbiji sloboda da padne sa neba. Moramo se sami izboriti“, poručuje se u saopštenju pokreta „1 od 5 miliona“.

Iz pokreta ističu i da se Vučićeva najava vanrednih izbora ne može smatrati pobedom. „Niti možemo da verujemo čoveku koji je rekorder u izgovorenim lažima, niti smatramo da će ti vanredni izbori, ako ih i bude, biti po bilo čemu različiti od prethodnih“, dodaje se u saopštenju.