Pripremno ročište Momčilu Perišiću odloženo za 8. septembar

Vesti 09. jun 201512:25 > 19:16
N1info

Pripremno ročište na suđenju nekadašnjem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću, po optužbi za špijunažu iz 2002. godine, odloženo je u Višem sudu u Beogradu za 8. septembar. Predlog za odlaganje dao je zamenik tužioca, koji je morao da prisustvuje drugom suđenju.

Trinaest godina od privođenja, suđenje Momčilu Perišiću po optužbama za špijunažu ipak je odloženo. Početak suđenja pomeren je po zahtevu tužilaštva za 8. septembar, kada će bii održano pripremno ročište. Tada će obe strane predložiti dokaze i potencijalne svedoke, nakon čega će sud zakazati početak glavnog pretresa.

Biće to prilika da javnost sazna detalje optužnice i da li je ona menjana u odnosu na onu koju je još 2002. godine podnelo tadašnje vojno tužilaštvo, koje je u međuvremenu prestalo da postoji. Biće to prilika i da Momčilo Perišić iznese odbranu.

Optuženi general danas kaže da ce insistirati da suđenje bude otvoreno za javnost, jer nema šta da krije. On je rekao da je proteklih decenija branio čast i dostojanstvo države i naroda, kao i da je u Hagu skinuo anatemu sa odgovornosti srpskog naroda i vojske za zločine u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

„Kao što sam svugde bio na prvoj liniji fronta evo i ovde sam. Smatram da ovo suđenje treba da bude dostupno javnosti, tu ćemo pokazati i dokazati da sam uvek, kao i dosada radio u interesu naroda i države“, rekao je Perišić.

Vojna policija uhapsila je Perišića 14. marta 2002. u restoranu na Ibarskoj magistrali kod Beograda, dok je bio na sastanku sa Džonom Nejborom, navodnim operativcem CIA, u trenutku kada je kovertu koju je dobio od njega stavljao u dzep.

Nejbor se pozvao na diplomatski imunitet pa je izbegao krivično gonjenje, dok je protiv Perišića vojno tužilaštvo podiglo optužnicu. Optužnica je podignuta 30. septembra 2002. zbog „odavanja poverljivih informacija“, a njom su obuhvaćeni i tadašnji potpukovnik Miodrag Sekulić i Vladimir Vlajković iz Obrenovca.