Grupa organizacija: U opasnosti Makiško polje, najveće vodoizvorište Beograda

Vesti 27. nov 202010:40 > 11:06
Izvor: N1

Grupa organizacija civilnog društva i stručnjaci upozorile su da je najveće vodoizvorište Beograda, Makiško polje, dovedeno u opasnost Nacrtom plana za regulaciju dela Makiškog polja, koji je u fazi javnog uvida.

„Smatramo da je ovaj plan u direktnom konfliktu sa potrebama gradjanki i gradjana Beograda, posebno u okviru snabdevanja pijaćom vodom, zaštite vodoizvorišta i podzemnih voda. Najavljena je radikalna adaptacija terena izuzetno nepovoljnog za izgradnju, uz prenamenu zemljišta iz poljoprivrednog u gradjevinsko – komercijalne zone i mešovite gradske centre“, navodi se u saopštenju.

Ove organizacije i stručnjaci ukazuju da se planom predvidja izmeštanje postrojenja za prečišćavanje pijaće vode „Bele vode“, a prema uslovima Ministarstva zaštite životne sredine neophodno je ili izmeštanje magacina sa šest tona hlora u okviru ovog kompleksa ili obustava izrade ovakvog Plana.

„Dokument predvidja i potpunu prenamenu postojećeg poljoprivrednog zemljišta u gradjevinsko, odnosno smanjenje poljoprivrednog zemljišta u javnoj svojini koje sada zauzima 60 odsto površine, odnosno 425,38 hektara na – nulu! Ovakva prenamena poljoprivrednog zemljišta je u direktnoj suprotnosti sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu, niti dokumentacija sadrži potrebnu saglasnost Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede“, dodaje se u saopštenju.

Saopštenje su potpisali Centar za kulturnu dekontaminaciju, Centar za politike emancipacije, Ministarstvo prostora, Ne davimo Beograd, Organizacija za političku ekologiju PolEkol, Pravo na vodu, RERI i WWF Adria-Serbia.