Kon: Odgovorno tvrdim da nema ni govora o pucanju zdravstvenog sistema

Vesti 27. nov 202016:21 > 16:23
Izvor: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Odgovorno tvrdim, na osnovu podataka koje imam, da nema ni govora o pucanju zdravstvenog sistema, izjavio je član Kriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa, epidemilog dr Predrag Kon, reagujući na izjavu predsednika Sindikata lekara i farmaceuta Srbije, anesteziologa dr Radeta Panića da je "zdravstveni sistem Srbije zvanično pukao".

Kon je na konferenciji za novinare Kriznog štaba u Beogradu, rekao da nema podatke da se teški bolesnici vraćaju iz bolnica, jer oni mogu zahtevati kiseoničku terapiju, a takvi se, kako je rekao, sigurno ne vraćaju. Kako je dodao, postoje situacije da se u privremene bolnice premeštaju oni koji više ne zahtevaju kiseoničku terapiju.

POVEZANE VESTI

„Što se tiče ovoga što je izjavio dr Rade Panić, koga pozdravljam i želim mu sve najbolje, mislim da je to lično viđenje. Odgovorno tvrdim na osnovu podataka koje imam da nema ni govora o pucanju zdravstvenog sistema da su preduzete takve mere premeštanja koje bi trebalo da budu mnogo bolje zapisane kako se stvara tako elastičan sistem u ovakvoj situaciji. To što se dešava je pojedinačno i ima ličnih događaja koji su vrlo teški. Zdravstveni radnici trpe neprestano. Čekanje na transport traje u nekim uslovima koji nisu inače uobičajeni, ponekad i na granici prihvatljivosti. To je ekstremno retko, ne može se preneti i govoriti o kompletnom zdravstvenom sistemu“, rekao je Kon reagujući na gostovanje predsednika Sindikata lekara i farmaceuta Srbije u Novom danu TV N1.

Kon je rekao i da se raspitao konkretno o situaciju u Kraljevu, gde dr Panić radi, i da su mu rekli da im je trenutno popunjeno 55 odsto kapaciteta, da imaju 11 pacijnata na respiratorima, od kojih sedam intubiranih i četiri na kiseoničkoj terapiji, kao i da imaju još pet slobodnih respiratora i dva koja još nisu ni postavljena.

Transport pacijenta kojem je dr Panić govorio, nije vezan za sam kapacitet i za respirator, rekao je Kon i dodao da je za to možda postojao neki drugi razlog.

„To je obavljeno i ta osoba je transportovana. Lični događaj je svakako težak, i u svakoj situaciji je prihvaltjivo čuti šta neko i kako doživljava, ali ne bi trebalo da se generalizuje“, poručio je on.

Na pitanje novinara N1 sa koliko respiratora Srbija trenutno raspolaže, Kon je rekao da nema tačan podatak, ali da mu je rečeno da ih ima dovoljno i da to sada nije problem.

Istakao je i da je epidemiološka situacija takva da u Srbiji još uvek imamo veći dnevni broj prijema u bolnice nego otpusta, zbog čega se oni koji su pred samim izlečenjem premeštaju u privremene kovide bolnice.

„Cela Srbija je sada praktično jedna velika bolnica. Premeštanje može da ne bude u okviru istog mesta. To moramo da razumemo, jer postoji operativni centar pri Ministarstvu zdravlja koji koordiniše upravo to – premeštanje i oslobađanje kapaciteta u kovid bolnicima u kojima se leče teški bolesnici, dok se oni koji su pred izlečenjem premeštaju u privremene bolnice“, objasnio je Kon.

Ponovio je reči kolege epidemiologa dr Branislava Tiodorovića, da se Srbija trenutno ne suočava sa novim talasom, već sa plimom epidemije koronavirusa, ističući da se po prvi put sa koronavirusom suočavamo u jesenje-zimskoj sezoni.

„Onda se može pitati da li je to ipak njegov sezonski karakter, da se postavlja pitanje da li će opstati utisci koje smo imali ranije da praktično nema sezonu, jer ovo je ipak ogroman porast u odnosu na prethodna dva talasa kod nas“, naveo je Kon.

Kazao je i da je prognoziranje kretanja broja novozaraženih u narednim danima područke spekulacija. Podsetio je, međutim, da smo u devetoj nedelji trećeg talasa koronavirusa, i da je po nekomprirodnom toku, za očekivati bilo da, uz učešće mera, dođe do zaravnjanja i opadanja broja novoobolelih.

„Ono se međutim još uvek nije dogodilo. U Beogradu je danas 2033 novoobolelih, tako da se osmi dan održava između 1.850 i 2.200 i nekako se zaravnio na vrlo visokom nivou. To je još vrlo teško i loše, ali se na tom nivou zadržao, za raltiku od ostalih mesta gde se i dalje diže i raste. Iz Beograda se virus prelilo na manja mesta“, objasnio je Kon.

Kada je reč o nedavno donetim merama, Kon je rekao da se njihovi efekti mogu očekivati za najkraće deset dana, i podsetio da se medicinski deo Kriznog štaba zalagao za još strože mere.

„Ove mere sve zavisi kako se poštuju. Mi da nosimo maske svi, ništa drugo nam ne bi trebalo, mogli bismo da radimo, privređujemo, živimo sa maskama, sačekamo vakcinu i izađemo iz situacije. Kod nas se poštuju mere oko 60 odsto, i to nije dovoljno, virus prolazi i nalazi svoj potencijal. Već sam rekao da smo tražili oštrije mere, jednostavno smatramo da su oštrije mere adekvatne trenutnoj stiuaciji. Normalmo je da želimo da sa što blažim merama dođemo do rezultata“, poručio je on.

Volonteri samo u zelenim zonama

U Srbiji je trenutno zaraženo 2.434 zdravstvenih radnika, od čega je 66 hospitalizovano, rečeno je na konferenciji Kriznog štaba. Direktorka Kliničkog centra Vojvodine Edita Stokić govorila je o stanju u toj zdravstvenoj instituciji, ističići da nisu svi zdravstveni radnici bolesni u isto vreme, već da postoji recirkulacija onih koji su pozitivni na koronavirus, i onih koji se izleče i vrate na posao.

„Trenutno u KCV broj obolelih radnika ne utiče na kvalitet rada, niti u ovom trenutku postoji problem oko organizacije smena, mi kažemo kolona u kovid jedincima KCV. Što se tiče volontera, studenti su se samoinicijativno prijavli za rad u kovid zonama, i njih je 20 u KCV i oni rade dobrovoljno, samo na administrativnim poslovima, u zelenoj zoni. Puno pomažu, ne ulaze u crvenu zonu, i ne učestvuju u lečenju kovid pozitivnih pacijenata“, navela je ona.

Stokić je rekla i da je u KCV hospitalizovano 359 pacijenata sa kovidom-19, što je najveći broj od početka epidemije. Na respiratorima su, kako je rekla, trenutno 23 pacijenta, a potrošnja kiseonika u toku jučerašnjeg dana premašila je višemesečnu potrošnju za područje celog KCV.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.