Kon: Nemam nikakve dobre reči po pitanju ponašanja za Crni petak

Vesti 27. nov 202016:48 > 16:51
Izvor: Tanjug/Dragan Kujundzić

Član Kriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa, epidemiolog dr Predrag Kon, kritikovao je gužve i redove u prodavnicama i tržnim centrima povodom tzv. Crnog petka, dana velikih sniženja. Kazao je, međutim, da Krizni štab nije mogao da donese pojedinačnu meru o zabrani Crnog petka i da je odgovornost na onima koji su to organizovali.

„Nemmam nikakve dobre reči po tom pitanju i po pitanju ponašanja za taj Crni petak. Teško da možete izdvojeno doneti neku meru i da zabranite Crni petak kada imate jasne mere za kompletnu situaciju. Onaj ko organizuje Crni petak direktno je odgovoran za sve ono što budu posledice. Ako se poštuju mere i obezbedi da funkcioniše, to bi moglo da se proguta, ali ako je činjenica da se stvaraju gužve, tu se odgovornost prenosi na one koji su to organizovali, a individualno svako nosi svoju odgovornost. Meni ne bi palo na pamet… Nije mi jasno kako je to najznačajnije kada danas ima 57 umrlih“, kazao je Kon na konferenciji za novinare Kriznog štaba u Beogradu.

Kazao je da Krizni štab nije mogao posebno da zabrani Crni petak kao trgovačko spuštanje cena, ali je podsetio na važeće mere o ponašanju o zatvorenim prostorima.

Crni petak, dan posle Dana zahvalnosti u Sjedinjenim državama, je dan kada tradicionalno počinje period prazničnih kupovina i velikih sniženja. Ovaj događaj se poslednjih godina „praznuje“ i u Srbiji, kada prodavnice nude sniženja na svoje proizvode, mada ona nisu ni približno ista kao ona u SAD.

Građani s kojima je danas razgovarala reporterka TV N1 ispred Tržnog centra „Ušće“ rekli su da se ne plaše da će se zaraziti tokom kupovine.