Stojanović: Blok oko Zelenovića kontrateža opoziciji koja vlast napada s desna

Vesti 28. nov 202010:31 > 10:31
FoNet/Aleksandar Levajković

Istoričarka Dubravka Stojanović navodi da će program stranaka okupljenih oko doskorašnjeg gradonačelnika Šapca Nebojše Zelenovića biti kontrateža drugim opozicionim opcijama, koje svoje pozicije pronalaze desno od aktuelnih vlasti.

Ona je u intervjuu za Danas ocenila da druge stranke pokušavaju da se definišu prema predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću „što je pogrešno, jer on nema poziciju, pa samim tim je nemaju ni svi ostali“.

„Moj utisak je da je konačno nešto počelo da se kreće na političkoj sceni i da se oko Nebojše Zelenovića formira blok koji neće ličiti na sve druge. Pre svega zbog toga što u (njegove) ‘tri tačke’ vidim jasno formulisane ideje, što uglavnom nije slučaj u našoj politici“, navodi Stojanović.

Dodaje i da je od osnivanja opozicionih stranaka uvek najveći broj njih bio na „desnom delu političkog terena“, a da su nedostajale partije koje bi „brinule o realnim ljudima umesto o nerealnim nacionalnim ciljevima“.

POVEZANE VESTI

Ocenjuje i da ljudi trebaju da prestanu da se bave ličnostima, već da se usmere na suštinska pitanja.

„Dakle, kojim programom dalje? Ta vizija budućnosti nije bila jasna ni 1990, ni 2000. godine i sada je poslednji trenutak da konačno odlučimo šta hoćemo. Do sada od nacije nismo videli društvo, bavili smo se nebeskim temama i zapustili gradjane. To nam je sada s pandemijom eksplodiralo u lice, vidimo taj raspad na svakom koraku“, smatra Stojanović.

Za to je, kako navodi, neophodan programski minimum oko kojeg će se stranke i pokreti unutar novog bloka slagati i od kog neće odstupiti.

„Za mene je ohrabrujuće što se u ovom bloku sada nalaze, pored Zelenovića, koji je bio fantastičan gradonačelnik Šapca, Zoran Vuletić, koji je bio zamenik predsednika opštine Zvezdara i, naravno, Ne davimo Beograd, koji je upravo pokazao kako se na primeru grada mogu otvoriti sva ključna politička pitanja, od ekologije, preko pravne države do borbe protiv korupcije“, rekla je Stojanović.

Istoričarka smatra da je jedan od glavnih problema domaće politike to što su odnosi lidera „uvek lični“, što vodi i u podele, a da gradjani u medjuvremenu gube svako poverenje u stranke, demokratiju i institucije.

„To je strašno neodgovorno, jer ima fatalne posledice po društvo i političku kulturu. Uvek sam bila za više kolona, ali ne na toj osnovi ljubav-mržnja, nego idejnoj… Važno je da se društvo pluralizuje, da počne da prepoznaje različite političke boje, da prestane da bude samo ‘za i protiv’. Da konačno umesto imaginarne prve i druge Srbije dobijemo normalnu, zrelu, politički razvijenu i razudjenu Srbiju“, kazala je ona.