Direktor KC Niš: Učiniću sve da rešimo status primljenih na početku epidemije

Vesti 30. nov 202012:41 > 14:31
Izvor: N1

Više od 200 medicinskih radnika koji su u Nišu počeli da rade na početku epidemije, kada im je obećan stalni radni odnos, još su u neizvesnosti da li će zadržati posao. Vršilac dužnosti direktora Kliničkog centra u Nišu Zoran Perišić obećao je da će učiniti sve kako bi se njihov status rešio pre Nove godine. Na jugu Srbije inače raste broj zaraženih među zaposlenima. Perišić je dodao da će Vojna bolnica u tom gradu ući u kovid sistem krajem nedelje, a ne u ponedeljak, kako je ranije najavljeno.

Zoran Perišić je obećao da će više od 200 lekara i medicinskih sestara konačno dobiti stalno zaposlenje, „možda već krajem godine“.

Trajne ugovore o radu vlast im je obećala i kada su angažovani na početku epidemije.

„Verujem da ćemo uskoro imati dobre vesti za njih“, odgovorio je, između ostalog, Perisić na pitanje N1 sa koliko sigurnosti tako nešto može da obeća lekarima koji se najviše bore sa kovidom-19.

Kaže da je već preduzeo korake po tom pitanju. U većini gradova u Srbiji obećanje je, podsetimo, ispunjeno još pre nekoliko meseci, ali ne i u Nišu, gradu gde upravo ovi medicinari sa oročenim ugovorima, podnose veći deo tereta borbe sa virusom u Srbiji.

Zašto do sada nisu dobili stalno zaposlenje, već su im nuđeni ugovori sa „rokom trajanja“, javnost zvanično obrazloženje nikada nije čula.

Vojna bolnica u Nišu krajem nedelje ulazi u kovid sistem

„Najava da će Vojna bolnica danas ući u kovid sistem je preuranjena. Prema informacijama koje imam, očekujemo da to bude krajem nedelje po završetku tehničkih priprema, poput razvoda gasova“, rekao je Perišić novinarima na sednici Skupštine grada Niša, kojoj je prisustvovao kao odbornik.

Ocenio je da je stanje u niškom Kliničkom centru „teško, ali stabilno“.

„Teško je jer je počeo malo veći priliv pacijenata prema Nišu, a takva će situacija biti sigurno i narednih dana. Više od polovine pacijenata u niškim kovid bolnicama dolazi izvan Niša“, izjavio je Perišić.

Naveo je da se „ubrzano“ pune kreveti na trećem i četvrtom spratu kovid bolnice u novom Kliničkom centru, kao i da je povećan priliv pacijenata u kovid bolnici u Čairu.

„Klinički centar je u neprekidnoj borbi da održi rad klinika koje nisu u kovid sistemu, jer se boluje i od drugih bolesti, mada kovid jeste trenutno najveća pretnja“, kazao je vršilac dužnosti direktora te zdravstvene ustanove.

Perišić je dodao da su u pomoć zaposlenima u Kliničkom centru već došle tri grupe sa po 20 negovateljica iz Predškolske ustanove „Pčelica“, kao i da će u ponedeljak to učiniti i volonteri, mladići i devojke koji žele da daju doprinos borbi protiv epidemije.

Najavio je da će „u dogledno vreme“ kao ispomoć u KC Niš ući i studenti završnih godina Medicinskog fakulteta.

„Svaka pomoć nam je dragocena, jer osim obimne medicinske terapije koju dobijaju oboleli, treba raditi veliki posao oko hranjenja i nege pacijenata“, izjavio je Perišić.

U Nišu je do ponedeljka obolelo 109 radnika Kliničkog centra – 28 lekara, 62 medicinska tehničara i 19 nemedicinskih radnika.

Zato što nedostaje kadar, angažovane su medicinske sestre iz predškolske ustanove Pčelica u Nišu, za koje direktorka ove ustanove tvrdi da su se dobrovoljno prijavile, dok, prema saznanjima N1, sestre nisu imale izbora.

Prema poslednjim podacima niškog Kliničkog centra, u kovid bolnicama te ustanove na lečenju su 333 pacijenta, od kojih je 12 u veoma teškom stanju i priključeni su na respirator.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.