Zaraženo oko 200 korisnika i radnika Doma za decu ometenu u razvoju u Veterniku

Vesti 30. nov 202018:32 > 18:37
N1

Prisustvo koronavirusa registrovano je kod skoro četvrtine korisnika i zaposlenih u Domu za decu i omladinu ometenu u razvoju u Veterniku, saznaje N1.

Prema rečima pojedinih zaposlenih i roditelja koji su nam se obratili, zaraženo je oko 150 korisnika i još 50 radnika Doma. Navode da su prvi potvrđeni slučajevi infekcije kod zaposlenih registrovani još početkom nedelje, ali da, osim njihovog udaljavanja sa radnog mesta i smeštaja u obaveznu izolaciju, drugih promena u načinu rada u Domu nije bilo.

Epidemiološki tim sa Instituta za javno zdravlje Vojvodine započeo je u petak testiranje svih korisnika i zaposlenih, ali s obzirom na to da je kapacitet doma 550 korisnika i da o njima brine 275 radnika, taj proces će potrajati, navode za N1 u Pokrajinskom sekretarijatu za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.

Dodaju da za sada nemaju informaciju o tačnom broju zaraženih, jer testiranje nije završeno, kao i da su inficirani korisnici u jednom od ukupno četiri paviljona doma.

„U 95 odsto slučajeva zaraženi nemaju nikakve simptome. Ipak, zbog sigurnosti, svi će morati da budu testirani“, navode u Sekretarijatu.

Prema njihovim rečima, svi nepokretni korisnici veterničkog doma su testirani i svi su negativni.

Inače, nadležno Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja uputilo je sredinom novembra preporuku svim ustanovama socijalne zaštite u Srbiji da, zbog nepovoljne epidemiološke situacije, ponovo uvedu karantin, odnosno četrnaestodnevno radno vreme. Većina, uključujući i dom u Veterniku, opredelila se ovog puta za drugačiji pristup, odnosno za smene od 12 sati.

U paviljonu, gde se nalaze inficirani korisnici u Domu „Veternik“, po nalogu epidemiologa, oformljene su zelena, žuta i crvena zona, a prema rečima zaposlenih, 12 sati tamo provode radeći u skafanderima.

Najnoviji dnevni presek Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku pokazuje da je COVID-19 prisutan kod 550 korisnika i 239 zaposlenih u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih lica u Vojvodini.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.