Popović i Fabrici: Vladavina prava središte pregovaračkog procesa svake zemlje

Vesti 01. dec 202013:00 > 13:07
N1 (arhiva)

Ministarka pravde Srbije Maja Popović i ambasador Evropske Unije u Beogradu Sem Fabrici ocenili su da je vladavina prava središte pregovaračkog procesa svake zemlje, kao i da je napredak Srbije u Poglavlju 23 za pristupanje EU važan za napredak u celom pregovaračkom procesu.

Oni su obeležili početak druge faze projekta „EU uz pravdu – Podrška Poglavlju 23“.

Popović je istakla da se ovim projektom pomaže jačanje vladavine prava u Srbiji i ponovila da je članstvo u EU spoljnopolitički prioritet Srbije.

„Naš cilj nije samo puko članstvo i ispunjavanje tehničkih kriterijuma u okviru pregovaračkog poglavlja, već jačanje savremene države utemeljene na vladavini prava i stvaranje buduće kredibilne članice EU. Efikasan sektor pravosuđa, koji uživa poverenje opšte javnosti, preduslov je za to“, rekla je ona.

Istakla je da će projekat u drugoj fazi podržati praćenje sprovođenja izmenjenog pravnog okvira u oblasti izvršenja i obezbeđenja, kao i izradu novog Zakona o sudskim veštacima, prevodiocima i tumačima i razvoj dva registra – registra punomoćja i registra testamenata i realizaciju sudskog nadzora.

„Vladavina prava je središte pregovaračkog procesa svake zemlje, jer bez Poglavlja 23 nema napredovanja u ostalim poglavljima“, rekla je ministarka pravde.

Ambasador Fabrici je istakao da je vladavina prava ključni elemet za EU.

„To je pitanje zakonitosti, transparentnosti, pluralizma i odgovornosti i to je deo procesa pristupanja“, rekao je on.

Vladavina prava, rekao je, pretače se u čitav niz važnih reformi od sistema sudstva, borbe protiv korupcije, ljudskih prava, prava manjina, porodičnog nasilja.

Glavna poruka godišnjeg izveštaja Evropske komisije, naglasio je Fabrici, je da je potrebno još dosta toga da se uradi u oblasti pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, slobode medija, slobode izražavanja.

„Ministarstvo pravde ima u tome važnu ulogu, a ministar je koordinator za Poglavlje 23 i to je ključna uloga u procesu pregovaranja i kroz ovaj projekat koji smo danas potpisali želimo da dodatno osnažimo kapacitete Ministarstva pravde“, rekao je ambasador.