Brnabić i Hans Kluge razgovarali o epidemiološkoj situaciji i merama

Vesti 01. dec 202018:02 > 18:09
TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je putem video linka sa regionalnim direktorom Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu Hansom Klugeom o epidemiološkoj situaciji i merama koje se sprovode u borbi protiv koronavirusa, saopštila je Vlada Srbije.

Brnabićeva je rekla da je trenutna situacija sa epidemijom ozbiljna, ali da se zahvaljujući merama koje država preduzima drži pod kontrolom, kao i da se svakodnevno ulažu napori kako bi se zaštitio zdravstveni sistem zemlje.

U cilju što efikasnije borbe sa virusom, usvojene su nove, restriktivnije mere, istakla je premijerka Brnabić i dodala da Srbija nastavlja i dalje da ulaže značajna sredstva u zdravstvo, koje ostaje ključni prioritet nove vlade.

Premijerka je rekla da je Srbija veoma zainteresovana da dođe do vakcine, čim bude odobrena od relevantnih institucija, kao i da je Srbija već potpisala predugovore sa pojedinim farmaceutskim kućama, koje rade na izradi vakcine. Dodala je da će vakcina biti besplatna za sve građane Srbije.

Kluge je rekao da posebno ohrabruju informacije o planovima vlade za dalji razvoj i modernizaciju zdravstvenog sistema, kroz digitalizaciju i formiranje baze podataka.

Naveo je da posebnu pažnju treba obratiti na škole, da se pažljivo prati primena i efekat mera na školski sistem i edukaciju dece.

Na sastanku je bilo reči i o važnosti sistema praćenja kontakata, kako bi se došlo do što preciznijih podataka o broju obolelih, a premijerka Brnabić je istakla da Srbija svakodnevno povećava broj testiranih građana.

Na početku pandemije mogli smo da testiramo samo 800 ljudi, dok danas testiramo PCR testom 12.000 na dnevnom nivou, rekla je Brnabićeva.

Sastanku je prisustvovao i ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar.

Sa predstavnicima Fajzera i Bionteka o vakcini

Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je na videokonferenciji i sa predstavnicima farmaceutskih kompanija Biontek i Fajzer i istakla da je cilj da građani mogu da izaberu koju će vakcinu primiti, a u skladu sa preporukama i odobrenjima nadležnih zdravstvenih ustanova Srbije.

Regionalni direktor kompanije Fajzer za Adriatik regiju Roberto Roka upoznao je premijerku Brnabić dokle se stiglo sa dinamikom proizvodnje vakcine protiv koronavirusa ove farmaceutske kompanije, kao i sa procedurom registracije vakcine u našoj zemlji, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Roka je istakao da cene otvorenost za saradnju i angažovanost premijerke, Vlade Srbije i predsednika Republike u procesu nabavke vakcine protiv koronavirusa za svoju zemlju u najkraćem roku.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.