Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović dobitnica Nagrade za izuzetnost

Vesti 03. dec 202012:08 > 12:12
Promo

Ovogodišnja dobitnica Nagrade za izuzetnost, koju dodeljuje Hemofarm fondacija, je rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović, a nagrada joj je dodeljena za posvećen rad sa studentima, unapređenje visokoškolske nauke i obrazovanja i odlučno zalaganje za očuvanje integriteta i ugleda Univerziteta kao institucije od javnog značaj.

Promo

„Bez hrabrih i čestitih ljudi, slobodnog univerziteta i misli teško je ostvariti stabilnu stvarnost i izvesnu budućnost“, navodi se u obrazloženju u kojem se izražava nada da će nagrada rektorku ohrabriti da istraje u dosadašnjim naporima.

Dodela nagrade ove godine objavljena je na jutjub kanalu Hemofarm fondacije.

Rektorka Popović izrazila je zahvalnost Tehničko-metalurškom fakultetu koji joj je omogućio da se bavi njenim pozivom, ali i Srpskom hemijskom društvu i ocenila da je njegovo delovanje u srpskom društvu veoma značajno, te odlučila de deo novca od nagrade podeli s tim društvom.

„Autonomiju i ugled univerziteta čuvaju svi članovi akademske zajednice. Neprimereno ponašanje jednog člana akademske zajednice baca senku na celu zajednicu. Mnogo vremena je utrošeno poslednjih nekoliko godina da se naprave procedure koje bi takve neprimerene pojave svele na minimum“, poručila je Popović u kratkom video razgovoru koji je snimljen povodom dodele nagrade.

Ona je rekla da univerzitet ima mnogo načina da utiče na društvo, prvenstveno stvarajući nove generacije stručnih, obrazovanih ljudi, koji su i svesni građani i da univerzitet kao javno dobro treba da pomogne da država i društvo bolje žive.

Generalni direktor Hemofarma Ronald Zeliger čestitao je rektorki na nagradi i rekao da je ona zaslužuje zbog sjajnog posla koji radi na Univerzitetu u Beogradu, ali i zbog rada u svojoj karijeri.

„Ponosan sam i srećan što ste danas dobili nagradu. Vi ste izvanredan primer kako promovisati univerzitet, kao raditi na modernizaciji i sarađivati sa privredom, kako promovisati studente i obezbediti im praksu, kako zaista povećati njihove šanse na tržištu rada“, rekao je Zeliger.

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimir Kostić rekao je da je nekada bilo više nagrada, koje govore „hvala“ onima koji su „u tišini laboratorija ili spisateljskih soba činili ovo društvo boljim“ i da je ono što Hemofarm radi kroz nagradu dobar znak vraćanja na stari put, „gde pristojnost nalaže da nekim ljudima kažemo – hvala i čestitam“.

On je čestitao rektorki Popović na nagradi i zamolio je da ostane nepromenjena u načinu rezonovanja, postupanja i odlučnosti.

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib rekao je da nagrade koje se dodeljuju ljudima iz nauke skreću pažnju na naučna dostignuća i doprinose njihovoj vidljivosti, ali i motivišu naučnike i institucije da ulažu dodatni napor u svojim oblastima, kao i da daju važne primere i imaju pozitivan uticaj na društvo.

„Popović je pokretačka snaga autonomije i integriteta Univerziteta. Kao odlučni zagovornik akademske slobode, ona neprestano podstiče studente da se bave kritičkim mišljenjem i da razmišljaju izvan okvira. Njen rad, zalaganje, energija, radna etika ali i hrabrost i istrajnost doprinose ugledu Univerziteta u Beogradu i na međunarodnom nivou“, rekao je ambasador.