Bakić: Nepotrebna izgradnja u Makišu preti da ugrozi snabdevanje pijaćom vodom

Vesti 03. dec 202012:14 > 12:20
N1

Koordinator Saveta Skupštine slobodne Srbije za arhitekturu, urbanizam i saobraćaj, Dragoljub Bakić, upozorio je da je za 15. decembar planirana javna rasprava o "divljoj gradnji ogromnih razmera" na Makiškom polju, koja je u ovom trenutku potpuno nepotrebna Beogradu, a preti da ugrozi snabdevanje grada pijaćom vodom.

Bakić je u saopštenju ukazao da se na javni uvid, u doba smrtonosne pandemije opasnog virusa, iznosi Plan detaljne regulacije dela Makiškog polja, koji građani u okolnostima brojnih restrikcija nisu mogli normalno niti da vide, a kamoli da u tom procesu učestvuju sa svojim primedbama. 

„A, radi se o otimanju skoro 700 hektara zemljišta javnog dobra koje je činilo užu zonu sanitarne zaštite Makiškog vodoizvorišta“, navodi Bakić. 

Prema njegovim rečima, to je postignuto nasilnim pomeranjem granice i sužavanjem zone uže zaštite i njenim pripajanjem široj zoni zaštite, kako bi se na taj način dobijeno zemljište preimenovalo iz poljoprivrednog zemljišta u građevinsko zemljište i na njemu izgradio novi Beograd na vodi, ovog puta sa 4,5 miliona izgrađenih stambeno-komercijalnih kvadratnih metara.

O ovako obimnoj gradnji iznad samih izvorišta pijaće vode nije do sada obavljena nijedna javna rasprava, iako se tiče svih građana, niti je urađena ikakva prethodna studija ekonomske i ekološke opravdanosti, upozorio je Bakić.

Parametri koji se mogu pročitati u nacrtu Plana detaljne regulacije deluju zastrašujuće jer se od uže higijenske sanitarne zaštitne zone izvorišta „otima 682 hektara“, 425 hektara poljoprivrednog zemljišta pretvara se prenamenom u građevinsko zemljište, 90 hektara šume se smanjuje na pola, a postojećih 12 stanova porašće na skoro 13.000 luksuznih stanova. 

Postojećih 36 stanovnika treba da naraste na skoro 50.000 stanovnika, rekao je Bakić i istakao da je 2017. godine francuska firma projektovala metro stanicu u srcu vodoizvorišta na Makiškom polju, a metro trasa vodi kroz Beograd na vodi. 

Ovo što se događa sa Makiškim poljem prati potpuno neslaganje stručne javnosti, koju gradska uprava u potpunosti ignoriše i nastavlja da ovakvim i sličnim urbanim mega-strukturama nanosi nenadoknadivu štetu Beogradu, poručio je Bakić.