Vlada usvojila predlog promena dela Ustava o pravosuđu

Vesti 03. dec 202018:26 > 18:43
N1

Vlada Srbije je na sednici u četvrtak usvojila predlog za promenu Ustava Srbije u delu koji se odnosi na sudove i javna tužilaštva, kao i drugih s tim povezanih delova najvišeg opšteg pravnog akta. Vlada je usvojila i dva akciona plana za sprovođenje strategije razvoja sistema javnog informisanja u Srbiji za period 2020-2025. godine.

Vlada je saopštila da su time ona i Ministarstvo pravde „potvrdili čvrstu opredeljenost u sprovođenju reformskih procesa i ispunjavanju aktivnosti iz revidiranog Akcionog plana za Poglavlje 23“ pristupnih pregovora Srbije s EU.

„Predlog se odnosi na promene odredbe Člana 4. Ustava i odredbe koje se odnose na sudove i javna tužilaštva (članovi 142-165). Shodno tome, menjaju se i odredbe Člana 99. – Nadležnost Narodne skupštine, Člana 105. – Način odlučivanja u Narodnoj skupštini i Člana 172. – Izbor i imenovanje sudija Ustavnog suda“, navela je Vlada.

Vlada je istakla da je promena tih delova Ustava neophodna za „dalje osnaživanje vladavine prava i dalje usklađivanje s evropskim pravnim tekovinama i standardima“.

Usvojeni i akcioni planovi za sprovođenje medijske strategije

Vlada je usvojila i dva akciona plana za sprovođenje strategije razvoja sistema javnog informisanja u Srbiji za period 2020-2025. godine.

Strategijom je predviđeno donošenje dva akciona plana radi ostvarivanja predviđenih aktivnosti. Za prvi akcioni plan predviđeno je da se donese za period od 2020. do 2022. godine, a za drugi za period od 2023. do 2025. godine. Nakon isteka perioda važenja prvog trogodišnjeg akcionog plana biće izrađen izveštaj o rezultatima njegovog sprovoenja i realizaciji aktivnosti predviđenih planom.

Primenom Akcionog plana, implementacijom Medijske strategije, kao i izradom seta novih medijskih zakona rukovodiće Ministarstvo kulture i informisanja.

Cilj strategije je unapređenje sistema javnog informisanja koji garantuje slobodu izražavanja, slobodu medija, bezbednost novinara, medijski pluralizam, razvijeno medijsko tržište i osnaženu medijsku profesiju, piše u saopštenju Vlade.