Vučić na zasedanju UN: Srbija za ravnopravan pristup vakcinama

Vesti 03. dec 202020:05 > 20:06
Tanjug/UNTV via AP

Srbija se u apsolutnom smislu zalaže za univerzalan i ravnopravan pristup vakcinama i terapiji za lečenje kovid-19, kao vodećem globalnom prioritetu, poručio je predsednik Aleksandar Vučić na specijalnom zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija posvećenom borbi protiv kovida, preneo je večeras RTS.

„Pandemija kovida 19 snažno potvrđuje potrebu i neophodnost postojanja i jačanja uloge UN i njihovih specijalizovanih agencija i organizacija, poput Svetske zdravstvene organizacije. One imaju nezamenljivu ulogu u organizovanom odgovoru na novonastale izazove“, rekao je Vučić koji se obratio putem video linka.

POVEZANE VESTI

 On je istakao da Srbija podržava pristup Evropske unije da se mora nastaviti sa zajedničkim radom u okviru sistema UN, u borbi protiv pandemije i njenih posledica, istovremeno postavljajući temelje inkluzivnog, zelenog i održivog oporavka.

„Sa velikom dozom optimizma gledam u dane koji dolaze. Dobre vesti vezane za prevenciju i lečenje kovida 19 stižu sa svih strana sveta. Ti brzi i dobri rezultati su mogli biti ostvareni samo uz zajednički globalni napor i razmenu informacija“, istakao je Vučić.

Prema njegovim rečima, globalna inicijativa i sinergija oličena u „Kovaksu“ ima za cilj da osigura pravičnu distribuciju zaliha budućih vakcina protiv kovida 19.

„Nadamo se da će Kovaks do kraja 2021. godine da isporuči dve milijarde doza sigurnih, efikasnih vakcina širom sveta, tamo gde je to potrebno, i vodeći se humanističkim i neselektivnim principima“, rekao je Vučić.

Smatra da usvajanje Agende održivog razvoja do 2030. godine, kao i Pariskog sporazuma o klimatskim promenama predstavlja ključne korake u suočavanju sa nekim od najvećih izazova današnjice – globalnom ekonomskom nestabilnošću, rastućim socijalnim nejednakostima i efektima klimatskih promena.

On je napomenuo da je Srbija intenzivno sa sarađivala sa državama celog sveta, kao i regiona po pitanju upućivanja humanitarne i medicinske pomoći, ali i redovnog snabdevanja robom tokom pandemije.

„I mi smo dobijali pomoć iz prijateljskih zemalja kada nam je bila najpotrebnija, i koristim ovu priliku da im još jednom zahvalim na tome. Takođe, pokazali smo solidarnost i pružili pomoć drugim zemljama i nastavićemo da pomažemo onima kojima je to najpotrebnije u ovim teškim vremenima“, rekao je Vučić i istakao da se Srbija pridružuje pozivu generalnog sekretara UN za globalni prekid vatre.