BIRODI: Građani su se okrenuli porodici i ostavili javnu zonu jednom čoveku

Vesti 04. dec 202014:54 > 14:55
N1

Građani Srbije, koji su učestvovali u onlajn anketi dnevnog lista Danas i Biroa za društvena istraživanja (BIRODI), kao dominantno osećanje naveli su zabrinutost, smorenost i konfuziju, pokazuju rezultati tog istraživanja koji su danas predstavljeni putem aplikacije Zoom. U anketi, u kojoj je učestvovalo 744 ispitanika, na pitanje šta je ono što doprinosi njihovom stanju spokoja i blagostanja čak 453 je izjavilo da je to porodica, 206 da su to prijatelji, dok je njih 164 odgovorilo sa "ja sa svojim sposobnostima".

Većina ispitanika smatra da društvena i politička situacija imaju negativan uticaj na spokoj i blagostanje i da su najmanje zadovoljni informisanjem.

Sociolog Ratko Božović i izvršni direktor BIRODI-ja sociolog Zoran Gavrilović složili su se da su rezultati istraživanja pokazatelj stanja u društvu i načina na koji građani vide sebe u takvom društvu.

Zoran Gavrilović rekao je da je javnost urušena, da su se građani povukli i ostavili javnu zonu jednom čoveku, dok su se oni okrenuli porodici i prijateljima da bi sačuvali sebe.

„Danas je porodica pribežište zato što nemamo sferu javnog“, naveo je.

To, prema njegovim rečima, pokazuje da je društvo u ozbiljnoj krizi.

„Mi imamo problem ne samo sa državom nego i sa društvom koje je totalno anestezirano“, kazao je.

Da bi se stanje promenilo mora se raditi na integritetu, javnosti i na vladavini prava, a ključni alat za to su slobodni mediji, smatra on.

Ratko Božović izjavio je da ljudima nedostaje osećanje da su gospodari svojih života i da mogu da utiču na ono što se s njima zbiva, što, zajedno sa neispunjenim obećanjima, stvara depresiju.

„Imamo društvo koje nije uspostavilo sistem i to je nešto što govori o tome da ljudi ovde žive otprilike kao što vetar nosi lišće. Oni više nisu oni koji čvrsto stoje na nogama“, kazao je Božović dodajući da zato s teskobom i depresijom čekaju da im „dođe spas od onih koji odlučuju“ i da su „utekli u svoju porodicu“.

Božović je rekao da je u Srbiji kritička javnost utihla, a da javno mnjenje i dijalog ne postoje.

„Naš problem je istina. Kad nema istine nema istinitih medija, a istina i sloboda idu zajedno. Mi ovde nemamo ni jedno ni drugo“, rekao je Božović.

Dodao je da o istini odlučuju oni koji su na vlasti, tako da Srbija nije pluralističko društvo, nego jednopartijski sistem u kom se vlada preko jednog čoveka i jedne partije.

Božović smatra da treba što pre menjati takvo društvo jer se više nema vremena za čekanje i gubljenje vremena, a odgovornost za to je i na opoziciji koja se svađa i ne može da se usaglasi.