Toplički centar: Dramatično manji broj javnih nabavki, na delu direktne pogodbe

Vesti 07. dec 202012:03 > 12:08
Shutterstock

Toplički centar za demokratiju i ljudska prava saopštio je da je, kako što su u više navrata i upozoravali, novi Zakon o javnim nabavkama doveo je do dramatičnog smanjenja broja postupaka javnih nabavki.

„Zahvaljujući pogrešnim zakonskim rešenjima, visokim finansijskim pragovima za primenu zakona, velikom broju izuzetaka, kao i političkom ambijentu koji ohrabruje kršenja zakona bez ikakvih posledica, javne nabavke ubrzano postaju izuzetak, a izuzeci od primene zakona pravilo“, navose u tom centru.

Tako je, prema navodima Kancelarije za javne nabavke, od početka primene novog zakona pokrenuto svega 4.800 postupaka, dodaju.

„Novi Zakon o javnim nabavkama primenjuje se od 1. jula 2020. godine, a za pet meseci njegove primene pokrenuto je upola manje postupaka nego što je prethodne godine pokretano za samo mesec dana. Prema zvaničnim podacima, u 2019. godini zaključeno 122.066 ugovora nakon sprovedenog postupka javne nabavke, a u 2018. i nešto više od toga, 125.619“, navodi se u saopštenju.

Praksa da se poslovi u kojima je javni sektor jedna od ugovornih strana sklapaju putem direktnih pogodbi, a kojoj novi zakon i vrh vlasti daju krila, direktan je podsticaj nastavku pljačke građana i uništavanju velikog dela poslovnog sektora koji nije deo koruptivnog lanca, kažu u Topličkom centru.

Kažu i da „postojeće stanje stvari ne ostavlja prostor sumnji da sam vrh vlasti ulazi u fazu ekstremnog i besprizornog kriminala u kojoj sve što je javno dobro biti tretirano kao legitimni plen kleptokratske elite“.

„Loši zakoni, poput ovog, kao i nefunkcionalne institucije, poput tužilaštva, neophodni su da visok politički kriminal ogrnu oreolom legalnosti i omoguće da pljačka države i građana protekne bez ikakvih posledica po njene nalogodavce i izvršioce“, zaključuje se u saopštenju.