Udvostručen broj sahrana u Beogradu, sahranjuje se i nedeljom

Vesti 07. dec 202012:34 > 12:54
N1/Nikola Kojić

Broj sahrana i kremacija na beogradskim grobljima u prvoj nedelji decembra gotovo dvostruko je veći od proseka za ovaj period godine, a u petak, 4. decembra na grobljima u nadležnosti JKP ”Pogrebno preduzeće” sahranjeno je ili kremirano čak 73 ljudi, najviše u poslednjih desetak godina.

Prema podacima kojima raspolaže JKP ”Pogrebne usluge”, prethodni najveći broj sahrana obavljenih u jednom danu u protekloj deceniji bio je 70, a zabeležen je 19. januara 2017. godine. Taj mesec ostaće upamćen i po tome što su sahrane vršene i nedeljom i državnim praznicima, što je veoma retka praksa i dešava se samo u slučajevima izuzetno visoke smrtnosti.

Crni decembar u Beogradu

Nažalost, epidemija koronavirusa doprinela je da se takav slučaj ponovi i ove jeseni, a koliko je situacija ozbiljna pokazuje i podatak da je u nedelju, 6. decembra na deset najvećih grobalja u Beogradu obavljeno 58 sahrana i kremacija.U taj broj nisu uračunati poslednji ispraćaji na oko dvesta manjih prestoničkih grobalja kojima upravljaju lokalne samouprave, pa nema sumnje da je crna statistika još crnja.

Kako su nam rekli u JKP ”Pogrebne usluge“, broj sahrana i kremacija u decembru 2019. godine bio je 1.068, a sudeći po prvoj sedmici poslednjeg meseca u godini, taj broj mogao bi da bude dostignut već oko 15. decembra.

U kapelama najviše pet osoba

Zbrinjavanje i sahranjivanje preminulih na grobljima u nadležnosti JKP ”Pogrebne usluge” od početka epidemije koronavirusa obavlja se u skladu sa protokolima i preporukama izdatim od strane nadležnih zdavstvenih institucija.

To podrazumeva primenu svih zaštitnih sredstava, počev od maski, rukavica, posebnih odela za jednokratnu upotrebu, do primene efikasnih dezinficijenata, dok je u kapelama dozvoljeno je istovremeno prisustvo najviše pet osoba, uključujući i sveštenika.