UNS: Radio-televizija Kosova u onlajn izdanjima etiketira pojedince

Vesti 07. dec 202014:27 > 14:30
N1

Udruženje novinara Srbije (UNS) i UNS na Kosovu zabrinuti su što Radio-televizija Kosova (RTK) nastavlja da u onlajn izdanjima prenosi tekstove koji nisu u skladu sa profesionalnim standardima, u kojima se iznose konstrukcije i etiketiraju pojedinci, saopštio je UNS.

U poslednjem slučaju, saopšteno je, pokrenuta je „hajka“ na organizaciju za ljudska prava Centar za mir i toleranciju iz Gračanice zbog „navodne proruske propagande“ i „sakupljanja podataka protiv Oslobodilačke vojske Kosova (OVK)“.

Kako je navedeno, RTK je 4. decembra preneo tekst Gazete metro, a zatim ga objavio i na sajtu RTK na srpskom jeziku, pod naslovom „Gračanica finansira NVO koja prikuplja podatke protiv OVK“.

U tekstu se „konstruiše“ veza Centra, koji se od 1999. godine bavi zaštitom ljudskih prava i sloboda, kulturom i medijima, sa „ruskom propagandom“, a Centar se, upozorio je UNS, označava kao „opasnost za optužene vođe OVK“.

U tekstu je, kako je istaknuto, „zloupotrebljena“ vest da je opština Gračanica dodelila toj nevladinoj organizaciji novac, bez navođenja da je novac dodeljen na konkursu za borbu protiv koronavirusa.