Prosvetari zabrinuti jer ih nema na spisku prioriteta za vakcinu protiv korone

Vesti 07. dec 202018:35 > 19:24
N1

Vakcinacija protiv koronavirusa sutra kreće u Britaniji, planovi Nemačke i Španije za to do detalja su razrađeni i predstavljeni građanima. U Srbiji, za sada, samo obrisi tog plana, odnosno obećanja zvaničnika. Poznato je da će među prioritetima biti zaposleni u zdravstvu, vojska i policija, dok se prosvetni radnici ne pominju. Iz ugla prosvetara, to pokazuje maćehinski odnos države prema njima.

U predizbornim obećanjima redovna su stavka. Međutim, na spisku prioriteta za vakcinu protiv koronavirusa, prosvetnih radnika, za sada nema.

„Kad se završi obavezna imunizacija – to su zdravstveni radnici, vojska, policija i svi oni koji moraju da brinu o ovoj državi. Posle toga idemo redom“, rekao je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek 13. novembra.

U taj red će, kao i svi ostali, po svoj prilici stati i prosvetari. Misle da bi uz zaposlene u predškolskim ustanovama i oni trebalo da budu prioritetna grupa. Tako je, na primer, odlučila Rusija.

„Jesmo, možda smo manje ugroženi od zdravstvenih radnika, ali nismo manje ugroženi od vojske i policije. Čak smatram da smo i više ugroženi od njih. Dakle, mi to pratimo i očekujemo reakciju države. Žalosno je što nas niko i nigde ne spominje“, smatra Zvonimir Jović iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

„Želim da verujem da smo u ovom trenutku mi sasvim slučajno ispušteni, iz prostog razloga što još nije napravljen plan vakcinacije. Kada bude napravljen definitivan i konačan plan, verujem da će se i prosvetni radnici naći visoko pozicionirani među prioritetima“, rekao je Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija.

Mesto napred nisu dobili ni u redu za vakcinu protiv sezonskog gripa. Apelovali su na Vladu da ih stavi na tu listu, odgovor su bile samo naznake da ima vakcina i za njih.

„Ništa više od toga nismo dobili i na kraju kada je počela vakcinacija, nismo svrstani. Jednostavno, mi možemo da apelujemo, ali plašim se kakav će ishod svega toga biti“, kaže Aleksandar Markov.

„U teškim vremenima, dobri postaju još bolji, loši postaju još gori. Dakle, ova krizna vremena što se tiče koronavirusa su upravo pokazala odnosu države prema prosvetnim radnicima, maćehinski odnos države“, smatra Zvonimir Jović.

Da li bi i zašto u planu vakcinacije i prosvetari trebalo da stanu rame uz rame sa vojskom i policijom, iz Ministarstva ih, kažu, niko nije pitao. Zato će se Unija obratiti ministru sa pitanjem – a gde su naše vakcine.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.