Grubješić: Izjava Fon Kramon zluradost, blokada će uticati i na dijalog

Vesti 08. dec 202010:36 > 10:36
Izvor: N1

Pokazalo se da je loše što su bilateralni sporovi ušli u politiku proširenja EU, pa sada jedna evropska zemlja, zemlja članica (Bugarska) može da blokira zemlju kandidata da otpočne proces pregovora (Severnu Makedoniju), ali time da blokira i sve ostale, ocenila je Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku.

POVEZANE VESTI

Po svemu sudeći, zaključaka ministara EU o proširenju na zemlje Zapadnog Balkana neće biti, Bugarska ih je blokirala, i ovo je prvi put u istoriji da će Savet za opšte poslove proći bez ikakvih zaključaka, ikakve rasprave o zaključima o proširenju, istakla je ona. Bez zaključaka o proširenju, dodaje, neće biti ni početka pregovora sa Severnom Makedonijom, a Srbija po svemu sudeći godinu završavamo bez otvorenih poglavlja.

„Ispada da smo mi svi ostali talac Bugarske koja je blokirala Severnu Makedoniju i da se neće razgovarati o proširenju“, dodala je. Nije ovo presedan, bilo je toga i ranije, ali od kad su bilateralni sporovi zaposeli proces proširenja ovakvih situacija će biti i u budućnosti.

Zašto je blokirana Severna Makedonija, koja je učinila sve da otpočne pregovore, upitala je Grubješić. Kao je navela, već duži niz godina se govori da proces odlučivanja mora da se promeni, da je nekad konsenzus nemoguća misija i da treba da se pređe na kvalifikovanu dvotrećinsku većinu za odlučivanje.

„Kad vidite da Nemačka, najmoćnija zemlja EU, nije imala mogućnosti da reši neka ključna pitanja EU tokom svog predsedavanja, to sve govori da će u narednom periodu mnogo više pažnje biti posvećeno unutrašnjem uređenju i reformama, nego Zapadnom Balkanu i Srbiji“, ocenila je.

Po svemu sudeći, kako smatra Grubješić, Srbija godinu završava bez otvorenih poglavlja, tj sve su manje šanse za zakazivanje međuvladine konferecije.

Ona je podsetila i da već duže vreme postoje tragovi o tome šta se zamera Srbiji, šta treba da se ubrza, tačno je navedeno gde treba udvostručiti napore da bi se postigli rezultati.

„U našem je interesu da postanemo članica, mnogo više nego u interesu EU, i u našem je interesu da se reforme sprovedu, da bi Srbija postala moderna evropska država“, kazala je.

S druge strane, čuvena evropska perspektiva, ta floskula koja je već ispražnjena od sadržaja ne doprinosi ničemu, ocenila je ona.

„Imaće uticaja i ova odluka o blokadi i na dijalog Beograda i Prištine, jer kako ako ne dajete podsticaj ni Beogradu ni Prištini? Odakle će oni sami imati podsticaja da idu brže prema finalnom političkom rešenju“, ukazala je Grubješić.

Povodom izjave evroposlanice Viole fon Kramon da je „dobra vest“ da EU neće otvoriti nova poglavlja u pregovorima o članstvu sa Srbijom zbog pogoršanja stanja demokratije je – zlonamerna izjava.

„Ne znam za koga je to dobra vest… ali ona je izvestilac za Kosovo, za nju to možda i jeste dobra vest što će se Srbija zaustaviti, ali to nije dobra vest za građane Srbije, ne znam čemu takva zluradost“, zaključila je ona.