Trajković: Bajden će nastaviti sa sporazumom iz Vašingtona, ali ne odmah

Vesti 08. dec 202015:21 > 15:27
N1 (arhiva)

Srpska političarka sa Kosova Rada Trajković rekla je da očekuje da će novi američki predsednik Džozef Bajden nastaviti sa realizacijom Vašingtonskog sporazuma, ali da se nova administracija u početku neće aktivno uključiti kao nosilac pregovora između Beograda i Prištine.

„Prema mojim saznanjima, nova administrcija u Vašingtonu se u početku neće aktivno uključiti kao nosilac pregovora između Beograda i Prištine, nego će prepustiti Evropskoj uniji koja će imati dominantnu ulogu“, rekla je Trajković za Fonet.

Ona je dodala da „Amerika vrlo aktivno prati situaciju, vrlo je zabrinuta zbog snažnog nacionalizma koji se demonstrirana prostoru Kosova i Metohije, posebno nakon hapšenja lidera OVK“.

Trajković smatra da su „Albanci sa Kosova na putu da počnu da gube podršku i Amerike“.

Ona je ocenila da su „dostignuća koja je američki predstavnik Ričard Grenel postigao u Srbiji velika“, jer je za kratko vreme uspeo da približi građane Srbije američkoj državi, u smislu smanjenja antagonizma prema Americi, tako što je umanjio antagonizam prema Srbima i Srbiji u Americi.

Na optužbe nekih pripadnika opozicije da je, predsednik Srbije Aleksandar Vučić predao energetski sistem na severu Kosova Prištini, Trajković je rekla da „to nije ništa novo“ i da su o tome ona i Pokret Otadžbina govorili još pre godinu dana.

„Sve je to bilo potpisano i urađeno sa podrškom Beograda i da elektromreža Kosova postane deo elektromreže Evrope“, rekla je ona i dodala da je „projekat elektromreže, koja suštinski znači povezivanje elektromreže Kosova sa Albanijom nacionalni projekat Nemačke i sa time se Vučić složio odavno“.

Ona ocenjuje da „Vučić u kontinuitetu svojom neozbiljnom strateškom igrom, sa jednima pa sa drugima, dovodi Srbe i Srbiju u vrlo zabrinjavajuću situaciju“.

„On se opredelio za strategiju povezivanja sa Amerikom i Grenelom, a odmah nakon toga je prešao u aktivnu realizaciju projekta sa Nemačkom i na taj način ponovo pokušao da vrati podršku Nemačke i Angele Merkel. To su sve stvari gde on državu i resurse države koristi za lično političko preživljavanje i to će nas koštati“, smatra Rada Trajković.