Zatvori u vreme korone: Mere, testiranja, komunikacija sa porodicom

Vesti 10. dec 202012:15 > 12:15
N1

U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija kažu da je u ovom trenutku inficirano 0,4 odsto lica od ukupne populacije koja trenutno broji 10.632 lica u 29 zavoda. N1 proveravao je kako se pritvorenici, osuđenici, ali i radnici u zatvorskom sistemu bore protiv epidemije koronavirusa.

U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija dodaju da od početka primenjuje preporuke Saveta Evrope koje je ova organizacija izdala povodom pandemije.

 „Intenzivno se radi na očuvanju zdravlja osuđenika posebno imajući u vidu da zavodi svakodnevno primaju nova lica u pritvor i na izdržavanje zatvorskih i prekršajnih kazni. Uprava je, zbog pogoršanja epidemiološke situacije u zemlji, blagovremeno obezbedila 12.000 antigenskih testova kako bi odgovorila na najveći izazov u ovom trenutku, a to je prijem novih lica. Prednost ovih testova je ogromna – rezultati stižu za 20 minuta što nam pomaže da otkrijemo infekciju kod novoprimljenih lica, a koji su asimptomatski slučajevi. Brzina i pouzdanost ovih testova nam omogućava da ta lica odmah izolujemo od drugih. Lekari i medicinski tehničari u svim zavodima su prošli obuku za korišćenje ovih testova“, navodi se.

Nakon testiranja, karantin i nadzor lekara

U Upravi naglašavaju da je zahvaljujući antigenskim testovima, sredinom novembra otkriveno prisustvo virusa kod 53 osuđenika u Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu. Oni su svi ozdravili i vraćeni su u matični paviljon.

U pitanju su bili novoprimljeni osuđenici za koje je antigenskim testom utvrđeno prisustvo virusa odmah po dolasku u ustanovu, kao i kod onih osuđenika koja se već nalaze u karantinu koji je uveden kao mera prevencije u svim zavodima od marta meseca. Jače izraženi simptomi i komplikacije nisu zabeležene.

„U ovom trenutku je u KPZ u Padinskoj skeli inficirano 19 osuđenika koji su odmah smešteni u deo zavoda koji je prilagođen za lica obolela od ove infekcije. Većina lica nema simptome, ali je antigenskim testom utvrđeno prisustvo virusa zbog čega su odmah izolovani od drugih lica i smešteni pod pojačan medicinski nadzor u skladu sa merama prevencije od marta meseca. Kod sedam osuđenika u KPZ Niš je utvrđeno prisustvo virusa i oni se nalaze u odvojenom paviljonu, bez kontakta sa drugim licima. Lica se osećaju dobro i takođe su odmah testirana čim su prijavili da osećaju glavobolju i malaksalost“, navodi uprava.

U KPZ u Sremskoj Mitrovici je utvrđena infekcija kod 21 osuđenika u jednom paviljonu, dodaje se, i to nakon što je otkrivena korona kod jednog lica koje je prethodno provelo potrebno vreme od 14 dana u karantinu i kasnije smešteno u ovaj paviljon.

„I ovde je reč o licima bez izraženih kliničkih simptoma koji su izolovani u poseban smeštaj, pod neprestani nadzor zavodskih lekara. U sva tri zavoda je korona otkrivena u velikom broju kod prekršajno kažnjenih lica koja su sa infekcijom primljena u zavode, a bez ispoljenih simptoma, kao i kod lica koja su privedena na izdržavanje kazne na osnovu ranije raspisanih poternica“, navode za N1.

U Upravi kažu da u zavodima nije bilo slučajeva infekcije ni kod jednog osuđenika niti pritvorenika od aprila meseca pa sve do sredine novembra i ističu da ulažu ogromne napore da se pogoršanje epidemiološke situacije u što manjoj meri „prelije“ na njihove ustanove.

U skladu sa protokolom, u slučaju pogoršanja opšteg stanja onih iza rešetaka, svaki oboleli će istog trena i bez odlaganja biti hospitalizovano u nadležnu kovid bolnicu na dalje lečenje.

Kako se odvijaju posete

Podsetimo, posete osuđenima su zabranjene 30. marta u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije. Posete lišenim slobode u kazneno-popravnim ustanovama u Srbiji ponovo su dozvoljene 12. maja uz striktnu primenu zaštitnih mera.

Obavezno se meri temperatura onima koji dolaze u posetu, prolaze kroz dezo barijere, dezinfekcija ruku i obavezno korišćenje zaštitnih maski i rukavica, a za one lišene slobode (pritvorenici i osuđenici), osim maski i rukavica, obezbeđeni su i viziri.

Tokom posete se poštuje preporučena distanca i nije dozvoljen neposredan fizički kontakt između sagovornika. Po okončanju posete, osuđeni i pritvoreni na bezbedan način odlažu korišćena sredstva zaštite i vraćaju se u prostorije preko dezo barijere.

Posete advokata od 12. maja u svim zavodima mogu da se realizuju u skladu sa zakonom bez ikakvih dodatnih ograničenja i uz striktne primene protivepidemioloških mera.

Vikend odsustva odložena, ali duži boravak na vazduhu

Vanzavodska prava i pogodnosti (slobodan izlazak u grad, posete porodici i srodnicima za vikend i praznicima, nagradno odsustvo iz zavoda do sedam dana u toku godine, korišćenje godišnjeg odmora izvan zavoda…) su odloženi od 11. marta i ta mera je i dalje na snazi. To znači da osuđenici od navedenog datuma ne izlaze na vikend. Osuđena lica su odmah obaveštena da će odmah nakon normalizacije stanja sva njihova suspendovana prava i pogodnosti biti nadoknađena.

Odložene su sve grupne posete zavodima.

U Upravi za izvršenje zatvorskih sankcija podsećaju i da je osuđenicima dok traju sve ove mere produžen boravak na svežem vazduhu, i to duže od dva sata koliko je zakonom propisano. Omogućavaju im se češći telefonski kontakti sa članovima porodice.

Osuđenicima je od jula dozvoljeno da putem Skajpa i Vajbera imaju kontakt sa članovima svojih porodica u cilju dodatne psihosocijalne podrške tokom pandemije koronavirusa.

Inače, osuđeni u više zavoda (KPZ u Sremskoj Mitrovici, Zabeli, Nišu) i osuđenice u zavodu za žene u Požarevcu počeli su još 12. marta u krojačkim pogonima da šiju zaštitne maske za osuđene i pritvorene u celom sistemu. Ovi zavodi su dnevno proizvodili i do 6.000 maski, a ubrzo je krenula i izrada nazuvica, zaštitnih odela, kapa. Samo u KPZ u Sremskoj Mitrovici proizvedeno je do sada skoro pola miliona zaštitne opreme.