Osuđenici donirali deci iz Svratišta obroke i maske koje su sami izradili

Vesti 10. dec 202012:35 > 12:36
N1

Sva ljudska bića rađaju se slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima" određuje prvi član Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima. Međutim, pojedini tokom života izgube tu slobodu, te kraći ili duži deo žive u zatvoru. Kažnjeni su za svoja loša dela, ali su i dalje ljudi i dalje imaju prava. Osuđenici u Srbiji, odlučili su da povodom Međunarodnog dana ljudskih prava istaknu koliko su važna prava dece.

Naime, osuđenici Kazneno-popravnog zavoda u Sremskoj Mitrovici donirali su danas Svratištu za decu Novi Beograd skoro 4.000 suvih obroka i 500 zaštitnih maski koje šiju osuđena lica u ovom zavodu još od početka pandemije.

POVEZANE VESTI

 Osuđenici u ovom zavodu su sami došli na ideju da pomognu Svratištu, a njihova je želja bila da skrenu pažnju javnosti na osetljiv položaj one dece koja se svakodnevno susreću sa brojnim preprekama.

Osuđenici su humanost i solidarnost pokazali još u martu kad su se zajedno sa osuđenicima u drugim zavodima u zemlji – Nišu, Zabeli, Pančevu i Novom Sadu odrekli 4.700 suvih obroka i donirali ih najsiromašnijim građanima.

Inače, osuđeni u više zavoda (KPZ u Sremskoj Mitrovici, Zabeli, Nišu) i osuđenice u zavodu za žene u Požarevcu počeli su još 12. marta u krojačkim pogonima da šiju zaštitne maske za osuđene i pritvorene u celom sistemu. Ovi zavodi su dnevno proizvodili i do 6.000 maski, a ubrzo je krenula i izrada nazuvica, zaštitnih odela, kapa. Samo u KPZ u Sremskoj Mitrovici proizvedeno je do sada skoro pola miliona zaštitne opreme.