Istraživanje: Pogoršano mentalno zdravlje mladih zbog pandemije

Vesti 11. dec 202014:44 > 14:51
Shutterstock

Najveći broj mladih smatra da im se mentalno zdravlje pogoršalo tokom pandemije, izjavio je FoNetu predsednik Upravnog odbora Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS) Uroš Savić Kain, koji je ukazao da čak četvrtina mladih, sudeći po istraživanjima, nijednog trenutka tokom vanrednog stanja nisu imali osećanje optimizma po pitanju budućnosti.

Savić Kain je, u serijalu posvećenom posledicama korone, precizirao da je istraživanjem KOMS, sprovedenom posle vanrednog stanja na izorku od 1.100 ispitanika, utvrđeno da je najveći broj mladih posao obavljao na svom radnom mestu.

On je objasnio da su mladi, kao „najmanje ranjiva kategorija“ stanovništva, tokom vanrednog stanja standardno obavljali svoj posao, ali da se i pored toga trećina njih pribojavala da će ostati bez posla, i da se to „definitivno odrazilo na njihovo mentalno zdravlje“.

Veoma veliki broj mladih je tokom vanrednog stanja osećao „neizvesnost, združenu sa anksioznošću i brigom o porodici i prijateljima“, napomenuo je Savić Kain.

To je uticalo da mladi više razmišlaju o tome na koji način će se dalje razvijati njihove karijere, ukazao je on i predočio da 12 odsto ispitanika nije moglo racionalno da razmišlja tokom vanrednog stanja.

Istovremeno, 40 odsto mladih planira da se iseli iz Srbije zbog situacije nastale pojavom koronavirusa, dok njih dve trećine razmišljaju o toj mogućnosti, upozorio je Savić Kain i dodao da samo oko 23 odsto mladih ne planira da napusti Srbiju.

„Mladi su mnogo pozitivnije ocenili reakciju države tokom vanrednog stanja, nego pošto je ono ukinuto, što je u skladu s tim koliko su se pridržavali mera“, rekao je Savić Kain.

On je primetio da je, u odnosu na vanredno stanje, poverenje mladih u institucije opalo i da njihovo poverenje trenutno „jedino uživaju“ lekari, koji su zadržali poverenje izgrađeno tokom vanrednog stanja.

Najviše je opalo poverenje u Krizni štab, naglasio je Savić Kain, što upućuje na potrebu da se Krizni štab „na senzibilisaniji način“ obraća mladima.

Možda bi trebalo da postoji osoba koja će se ispred Kriznog štaba „preciznije i jasnije“ obraćati mladima, poručio je Savić Kain.

Prema njegovim rečima, četvtrina mladih je volontirala tokom vanrednog stanja, pri čemu su njihovi napori najčešće bili „samoorganizovani“.

Dve trećine mladih samoinicijativno su organizovali neku vrstu podrške u svojim zajednicama tokom vanrednog stanja, istakao je Savić Kain i zaključio da su mladi „itekako voljni da doprinesu svojoj zajednici“. 

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.