Voštinić o predlogu povećanja plata većnicima: Izgubili osećaj za stid

Vesti 11. dec 202018:38 > 18:40
Izvor: N1

Članovi Gradskog veća u Kraljevu odlučili su da predlože odbornicima Skupštine grada da na narednoj sednici izmene Odluku o koeficijentima za obračun i isplatu plata u organima Grada Kraljeva. Tako bi se zarade za jedanaest većnika uvećale za, u proseku, oko 25.000 dinara. Još bitnije je da će se zarade dodatno uvećati nakon povećanja osnovice u javnom sektoru.

Ako odbornici Skupštine Kraljeva na sledećoj sednici izglasaju predlog Gradskog veća, od naredne godine, gradskim većnicima koji su na stalnom radu zarada će biti uvećana za oko 40 odsto.

„Do sada je nadoknada gradskim većnicima bila tek nešto više od 50.000 dinara, odnosno bila je neuporedivo manja u odnosu na nadoknade koje primaju gradski većnici u drugim gradovima. Iz tog razloga smo doneli odluku o promeni iznosa nadoknade“, kaže Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva.

Predrag Voštinić iz Lokalnog fronta, kaže za N1 da je veoma sporan momenat koji je gradonačelnik Kraljeva izabrao za povećanje plata.

„Nije mogao biti gori trenutak za jedan ovakav pokušaj. U trenutku kada se čitave privredne grane gase, oni sede i povećavaju plate. U najmanju ruku nepristojno. Čuo sam kada je počela ova pandemija da ljudi izgube čula mirisa i ukusa, ali da izgube osećaj za stid, to zaista nisam znao“, kaže Voštinić.

Voštinić kaže da je činjenica da stalno zaposleni većnici gotovo da i ne dolaze na posao, a neretko se dešava da na skupštinskim zasedanjima budu po dva ili tri većnika.

„U Gradskoj upravi radnici sa srednjom školom rade za 35.000, odnosno za oko 50.000 dinara sa visokim obrazovanjem. Dakle, oni se povećavanjem plate sebi, sada i svojim neposrednim kolegama smeju u lice“, rekao je Voštinić.

Stranka slobode i pravde u Kraljevu zahteva od odbornika Skupštine grada da se solidarišu sa građanima i odbiju predlog gradskih većnika o povećanju nadoknada članovima Gradskog veća, a novac iskoriste da pomognu najugroženijim kategorijama stanovništva i lekarima koji se bore da sačuvaju živote ljudi.