Novinar Milan Jovanović već dve godine čeka pravdu za kuću koja mu je zapaljena

Vesti 12. dec 202018:36 > 18:38
N1

U podmetnutom požaru, pre tačno dve godine, novinaru portala "Žig info" Milanu Jovanoviću je zapaljena kuća. Bivši predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović optužen je za paljenje. Uprkos tome, ceo slučaj još uvek nije dobio sudski epilog.

Vatra u gluvo doba noći. Kuća Milana Jovanovića, zapaljena je molotovljevim koktelima. Sve je gorelo, a plamen se širio neverovatnom brzinom. Novinar kaže da zbog traume koju je preživeo, slike požara ne može da zaboravi.

„Sve je izgorelo u roku od sat vremena, tako da sam postao beskućnik, nisam imao ništa, ostala mi je samo pidžama i tada te noći, kola hitne pomoći su me odvezla u bolnicu, gde su mi ukazali pomoć i tu su mi spasili život, jer ni on nisu verovali da ću ostati živ“, priseća se Jovanović.

Da se iz požara izvuče, uspela je i Jovanovićeva supruga. Međutim, najvažnije stvari i uspomene su izgorele. Iako je kuća u Vrčinu osposoblejna za život, nedostaje novca kako bi bila skroz sređena. Tragovi požara, još uvek su vidljivi na fasadi.

Pre dve godine vatra je skroz progutala garažu, prizemlje i sprat kuće Milana Jovanovića. Obnovu su finansirali građani, nevladine organizacije i novinarska udruženja.

Zbog sumnje da je naložio paljenje kuće novinaru, tužilaštvo je u martu 2019. podiglo optužnicu protiv bivšeg funkcionera Srpske napredne stranke Dragoljuba Simonovića i zatražilo maksimalnu kaznu od osam godina zatvora.

Inače, Simonović je na suđenjima više puta tvrdio da nije kriv. Sudksi postupak Milan Jovanović zbog toga opisuje kao maratansko čekanje pravde. Kaže da optužena strana ima za cilj da odugovlači proces.

„Svim silama se trude da ovaj sudski postupak što duže traje, opstrukcija je uvek tu prisutna, jer oni se nadaju da će sudija u martu mesecu otići u penziju i da će ovaj ceo slučaj preuzeti drugi sudija tako da ovaj postupak opet krene od nule“, strahuje Jovanović.

Iz Fondacije Slavko Ćuruvija kažu da je nedopustivo što slučaj novinara Milana Jovanovića još uvek nije dobio sudski epilog.

„Ovo je samo još jeda u nizu slučajeva koji potvrđuje osećaj nekažnjivosti za napade na novinare, čije posledice danas možemo da vidimo u sveopštoj hajci na nezavisne novinare i medije koja se iz tabloida preselila i u samu Skupštinu Srbije“, upozorava Fondacija Slavko Ćuruvija.

Odbrana Dragoljuba Simonovića se plaši presude i zbog toga im je u interesu da odugovlače sudski proces, kaže predsednik komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić.

„Mislim da je jako važno da se na ovaj način, dakle sa zakazivanjem ročišta u što kraćim vremenskim periodima, jer je starno suđenje dosta dugo razvučeno i dosta je dugo bilo opstrukcije kada je reč o održavanju samih ročišta, mislim da se već sada može govoriti o nekoj vrsti procesne zloupotrebe, jer jedan od opuženih već treći put uspeva da odloži ročište“, ukazuje Matić.

Zbog toga što se sudska presuda čeka, Milana Jovanovića i njegovu kuću i dalje obezbeđuje policija. Novinar kaže da mu je to trenutno jedina uteha, jer se i dalje oseća nebezbedno.