SafeJournalists: Istražiti pretnje novinarki Anji Kožul

Vesti 14. dec 202015:12 > 15:16
Shutterstock

Regionalna novinarska mreža SafeJournalists osudila je kampanju blaćenja, uvreda i pretnji novinarki nedeljnika srpske nacionalne manjine u Hrvarskoj "Novosti" Anji Kožul i pozvala vlasti u Hrvatskoj i Srbiji da istraže taj slučaj i utvrde da li je ugrožena bezbednost novinarke, kao i da joj vlast u Hrvatskoj pruži zaštitu.

Kako se navodi, Kožul je 1. decembra objavila članak pod naslovom „Od islamofoba do državnog funkcionera“ koji se bavi imenovanjem Arnoa Gujona na čelo Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regijionu pri Vladi Srbije, a posle toga je bivši vođa organizacije „Beli orlovi“ Dragoslav Bokan napao novinarku na svom Fejsbuk profilu.

„To tako jednostavno ne može i neće proći bez posledica. Zauvek zapamtite njeno ime i nemojte joj dozvoliti da glumi Srpkinju posle ovoga. Ona je naš neprijatelj, izrod i izdajnik, onaj najbjedniji – što za šaku kuna radi sve što joj kažu, u svim pozama i kad god se ćefne njezinim gazdama iz šahovničarske kvazi-države“, napisao je Bokan na Fejsbuku.

On je napisao da Kožul treba zabraniti ulazak u Srbiju i da njen zločin ne sme proći nekažnjeno, a te objave pokrenule su „lavinu uvredljivih komentara“ i pretnji novinarki, a dodaje se da su se kampanji protiv Kožul priključili i dnevni listovi „Večernje novosti“ i „Kurir“.

Član mreže Safe Journalists iz Srbije, Nezavisno udruženje novinara Srbije najavilo je u saopštenju da će podneti žalbu Savetu za štampu u Srbiji radi utvrđivanja odgovornosti listova „Večernje novosti“ i „Kurir“.

„Ovo smatram napadom na svoj rad i svoj identitet Srpkinje iz Hrvatske, ali najstrašnija mi je rodna dimenzija napada – motiv napada bio je politički i na kraju se komentariše moj fizički izgled“, rekla je Kožul za SafeJournalists.

Saopštenje porpisuju Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije, Udruženje BH novinari, Hrvatsko novinarsko društvo, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Sindikat medija Crne Gore.