Kosovo "energetski nezavisno", građani na severu zbunjeni, ne znaju šta to znači

Vesti 14. dec 202018:32 > 19:31
N1

Kosovo je postalo nezavisna energetska celina u okviru Evropske energetske mreže. Da to na snagu stupa danas, najavio je ranije kosovski operator KOSTT. Javno preduzeće Elektromreže Srbije saopštava da je trafostanica "Valač" na severu Kosova i dalje u njegovom sastavu. Svako priča svoju priču a niko od zvaničnika ne kaže šta čeka građane na severu Kosova.

Dok se Beograd i Priština dovikuju, preko žice – pod visokim naponom, građani severa Kosova ne znaju da li će, kada i kome početi da plaćaju struju. Ovo pitanje ih muči zadnjih dvadeset godina.

„Da li ćemo dobijati račune za struju i možda najbitnije pitanje da li ćemo retroaktivno morati da platimo račune za struju jer podsetila bih, velika većina građana, godinama, praktično od završetka rata skoro, ne plaća struju. Građani ne znaju šta se tačno dešava i tu bih okrivila i prištinsku i beogradsku stranu, jer niko nije obavestio građane šta konkretno da očekuju od danas, šta u praksi to znači“, upitala je novinarka portala Kossev Milica Andrić.

A šta se to danas promenilo? Srbija ne može da šalje struju u Valač – trafo stanicu u opštini Zvečan, bez konsultacija sa KOSTT-om, jer to nema pravo po propisima Evropske energetske mreže (ENTSO-E), objašnjava Dragiša Mijačić.

„Do sada je Srbija mogla da pošalje električnu energiju do Valča i ta električna energija da se distribuira u sredinama na severu Kosova. Sada to više nije moguće. Ja ne verujem, u ovim zimskim danima, da će iko ostaviti građane bez električne energije“, dodaje koordinator Radne grupe za poglavlje 35 Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji.

Sve ovo nije iznenađenje za one koji čitaju šta je Srbija potpisala.

Srbija je preuzela niz obaveza u oblasti energetike potpisivanjem sporazuma iz 2013. godine. Tako je dogovoreno da Kosovski operator bude priznat za celu teritoriju Kosova a da će Elektromreže Srbije pružati podršku da kosovski operator postane član evropske mreže. Dogovoreno je i osnivanje preduzeća Elektrosever i EPS Trgovina koja bi radila po zakonima Kosova. Radnici sadašnjeg Elektrokosmeta, srpskog preduzeća, bi trebalo da počnu da rade u novom preduzeću – kosovskom. Kosovski operator bi trebalo da poveže dalekovod na Valač, na severu Kosova, uz instrukcije iz kosovskog dispečerskog centra.

Nešto od dogovorenog je primenjeno a iz vladine kancelarije kažu da građani neće ostati bez struje.

„Oni odbijaju i registraciju ovih ćerki firmi. Tako da za nas, dok se ne formiraju te dve ćerke firme, apsolutno, ne postoji ni jedan razlog da se bilo šta menja na terenu kada je reč o elektroenergetskom snabdevanju“, naglašava Petar Petković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Elektrosever već postoji u kosovskom registru biznisa ali fali mu licenca da distribuira i prodaje struju.

„Iz Prištine drugačije vide Briselski sporazum i voljni su da daju samo licencu za distribuciju energije i tu nastaje problem“, kaže Milica Andrić.

I dok smo na vezi sa severom Kosova, nestala je pa nakon nekoliko minuta došla struja. Da li će sever Kosova imati redovno snabdevanje i koliko će to da košta niko ne objašnjava.