"Epidemija laži na Balkanu": Regionalni novinari primetili slične fenomene

Vesti 14. dec 202018:33 > 18:41
Shutterstock

Od kako je krenula pandemija koronavirusa, novinari regionalnih portala, koji se bave proverom istinitosti izjava i tekstova primetili su slične fenomene, rečeno je na panelu "Epidemiji laži na Balkanu", organizovanom povodom 11. rođendana portala Istinomer.

U Makedoniji – lekare koji su postali popularni šireći teorije zavere i nadrilekarstvo. Takođe, primećeno je da postoji kruženje jedne iste dezinformacije regionom i društvenim mrežama.

Nadu da će lažnih vesti biti manje daje partnerstvo sa Fejsbukom, koje od nedavno imaju redakcije Istinomera i hrvatskog Faktografa.

„Ono što je interesantno jeste da se tim objavama smanjuje doseg, kad se ona oceni kao lažna vest, ali i dalje su tu. I dalje je izbor na čitaocu, odnosno korisniku drutvenih mreža da odluči da li će pokloniti pažnju ili klik, a nekako čini mi se da u ovom vremenu kada je potpuno obezvređen pojam istine i javnosti i debate i svega, sam korisnik društvenih mreža, sam čitalac ili gledalac postaje samo zapravo neka jeftina radna snaga, jeftin glas i jeftin klik“, kaže Miljana Rogač iz Istinomera.

„Ukoliko je neka osoba podelila netačnu informaciju na Fejsbuku, a mi smo taj tekst obradili, ono što Fejsbuk omogućava je da ta osoba dobije notifikaciju – napisan je neki tekst koji objašnjava zbog čega je vest koju ste podelili kriva. Naravno, to ne znači da nas to dovodi do toga da će ljudi taj tekst otvoriti, pročitati sa razumevanjem i možda promotrit činjenice koje su unutra navedene i zapisane, ali svejedno smatramo da je to kap u moru u smislu rešenja“, kaže Ana Brakus s portala Faktograf Hrvatska.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.