Aktivisti koji pomažu migrantima kažu da ih policija šikanira, MUP demantuje

Vesti 16. dec 202018:05 > 19:50
N1

Nakon što je policija u Šidu proteklog vikenda privela aktivistu organizacije "No name kitchen" i protiv njega podnela krivičnu prijavu zbog ometanja službenog lica u obavljanju službene dužnosti, iz MUP-a su za N1 naveli da će dvoje stranih državljana sa kojima je on delio hranu i odeću migrantima, dobiti rešenje o obaveznom napuštanju Srbije. Iako u Ministarstvu negiraju da je policija ikada bila nasilna u postupanju prema aktivistima, njihova priča se razlikuje.

U „No name kitchen“ kažu da susreti sa policijom u Šidu znače presretanja, privođenja, pretnje, pa i fizički napad.

„Gospodin Nemanja će dobiti krivičnu prijavu za ometanje ovlašćenog službenog lica u radnjama koje obavlja“, čuje se policijac.

Tako je u subotu izgledao susret sa dvojicom policajaca koji su zaustavili njihov kombi u Batrovcima. Imaju tonski zapis celog događaja.

„Sad pričamo sa advokaticom, a Ana drži telefon u ruci. … (čuje se: hej, hej, hej..)) I tada me je udario“, priča kaže Antonio, aktivista „No name kitchen“..

Objašnjava da je policajac u jednom trenutku pokušao da prekine telefonsku vezu sa advokaticom.

„Pokušao je da pritisne crveno dugme, a onda i da izvuče telefon i pasoš iz Anine ruke. Ja sam policajcu onda rekao da pazi da je ne povredi, a odgovor je bio udarac u vilicu“, kaže Antonio.

Uprkos incidentu od subote, nastavili su sa redovnim aktivnostima, a to je da nahrane i obuku migrante koji ostaju van prihvatnih centara, ali i deo lokalnog stanovništva. U toku su poslednje pripreme pred polazak. Danas će obići tri lokacije i dostaviti obroke, za nekoliko desetina njih.

Otvara kapiju. Ovako izgleda njihova rutina. Kroz atare stižu do grupica promrzlih, uglavnom mlađih muškaraca, koji ih iščekuju.

„Morning, morning…“

Za mnoge će ovo biti jedini obrok u toku dana. Donose im i toplu odeću, ćebad, punjače za telefone. U improvizovanoj tuš kabini, uprkos hladnoći, mnogi koriste priliku za toplu kupku.

„Mislim da ljudi kao prvo nisu dobro ni upoznati sa situacijom“, kaže Nemanja Šumanović, stanovnik Šida.

Nemanja je jedan od retkih lokalaca koji se pridružio ovoj organizaciji. Zbog toga je u subotu proveo tri sata u policijskoj stanici i dobio krivičnu prijavu.

„Prvi put su se sreli s tim da moraju da postupaju drugačije. Sa njima im je lako jer ne pričaju jezik i onda ih odmah pritisnu i to je to. Međutim, znali su da će biti drugačije jer sam ja tu i ono, mene su bukvalno odmah direktno strpali u kombi, bez obzira što sam dao i dokumente i sve ok. Samo kad je pitao da me pretresu, mi smo bili na vezi sa advokaticom i ona je rekla da nemaju prava to da urade i on nije ni sačekao moju odluku“, priča Nemanja.

U odgovoru koji je MUP dostavio na pitanja N1, drugačija priča. Da su tokom redovne kontrole graničnog pojasa identifikovali troje volontera, da je jedan od njih priveden jer je ometao rad policijskih službenika, dok prema drugo dvoje, sem redovne kontrole nisu preduzimane druge mere. Biće im otkazan boravak u Srbiji, jer ne poseduju radne dozvole niti privremeni boravak.

Anke je otkaz boravka dobila još početkom novembra, ali je i dalje tu.

„Sledeći put kada se to dogodi, opet ćemo imati advokate koji će paziti da se poštuju naša prava i procedure. To je plan. Ostaću dok ne istekne mojih 90 dana koliko imam prava da budem tu“, izjavila je Anke Vandereet, aktivistkinja „No name kitchen“.

Tople obroke, čajeve, priliku da se istuširaju nakon što su danima bili napolju u atarima, to je ono što aktivisti „No name kitchen“-a nekoliko puta nedeljno pružaju ovim ljudima. Najmanje osmoro njih dobilo je do sada rešenje da moraju da napuste Srbiju jer, kako je navedeno, ne poseduju dozvolu za bavljenje humanitarnim radom. Njihova namera je da ostanu i nastave sa ovim poslom.

Baš kao što ni migranti ne odustaju od pokušaja da se domognu boljeg života.