Fabrici: EU će nastaviti da pomaže Srbiji

Vesti 16. dec 202021:30 > 17. dec 2020 12:19
Tanjug / Ministarstvo privrede

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici izjavio je na sastanku sa ministarkom privrede Anđelkom Atanasković da je EU spremna da nastavi da podržava Vladu Srbije u daljem privrednom rastu, posebno kroz predviđeno uspostavljanje platforme za koordinaciju reformi u poslovnom okruženju.

On je istakao da će se ta platforma podržati kroz nov projekat, koji finansira EU sa budžetom od osam miliona evra, koji će takođe doprineti pojednostavljenju i digitalizaciji usluga koje država pruža poslovnom sektoru.

„EU je najveći donator i trgovinski partner Srbije, a dostupni mehanizmi podrške obuhvataju podršku poslovnim savetodavnim uslugama koje se nude privatnom sektoru, kao i obezbeđivanje nekoliko mehanizama finansijske podrške za mala i srednja preduzeća poput zajmova, finansiranja akcijskim kapitalom, inovacionih fondova i garancija za zajmove kroz Program za razvoj preduzeća i inovacija Zapadnog Balkana“, rekao je Fabrici, navodi se u saopštenju.

Prema njegovim rečima, planirano je i potpisivanje ugovor o bespovratnoj pomoći od 11 miliona evra sa Razvojnom agencijom Srbije, sa ciljem pružanja podrške ovom sektoru da prevaziđe tehnološki jaz i unapredi opremu radi savremenije proizvodnje, proširenja kapaciteta, otvaranja novih radnih mesta i bolje konkurentnosti na tržištu.

„Taj projekat koji finansira EU će pomoći da se stvore uslovi za veći rast i konkurentnost privrede“, kazao je Fabrici.

Atanasković je Fabriciju predstavila privredna kretanja i mere Vlade Srbije i Ministarstva privrede koje se preduzimaju za ublažavanje negativnih posledica pandemije po srpsku privredu i zahvalila se na značajnoj pomoći koju EU pruža Srbiji tokom pandemije.

Navela je da su prioriteti Ministarstva privrede dalje unapređenje poslovnog okruženja, povećanje investicija, završetak procesa privatizacije, nastavak reformi u oblasti državnog vlasništva, kao i razvoj ženskog i omladinskog preduzetništva.

Atanasković je istakla da će te aktivnosti dati dodatni podstrek celokupnom procesu evropskih integracija Srbije.

„Drago mi je što Evropska komisija prepoznaje značajan doprinos koji Ministarstvo privrede daje procesu evropskih integracija Srbije, što je i konstatovala u svom poslednjem izveštaju, gde se posebno pohvaljuje napredak u ekonomskim reformama i ekonomskim poglavljima“, rekla je Atanasković.

Na sastanku su dogovorene smernice za nastavak saradnje Ministarstva privrede i Delegacije EU u Srbiji na sprovođenju strukturnih reformi, navodi se u saopštenju Ministarstva privrede.