Društvo sudija Srbije pozvalo Visoki savet sudstva da radi transparentno

Vesti 17. dec 202016:49 > 16:53
Shutterstock

Društvo sudija Srbije pozvalo danas Visoki savet sudstva (VSS) da radi transparentno, umesto da se o dešavanjima na sednicama Saveta i uopšte o radu Saveta saznaje iz medija ili iz zapisnika sa sednica objavljenih sa više nedelja ili meseci zakašnjenja.

U saopštenju Društvo je ukazalo na uznemirujuće napise u medijima o tome da se pojedine sudije – članovi VSS napustili sednicu zbog neslaganja sa radom Saveta na jednoj od tih sednica, kao i na činjenice da na internet stranici VSS nedostaju zapisnici sa poslednjih šest sednica počev od septembra i sa sednica od 4. i 11. aprila 2019. na kojima je Savet odlučivao o predlaganju kandidata za Ustavni sud.

Društvo je istaklo da je zatražilo od Visokog saveta sudstva audio zapise sa sednica održanih 11. i 16. decembra 2020. godine, kao i zapisnike sa tih sednica u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Društvo sudija Srbije predočava Visokom savetu sudstva da nije uputno da izbegava transparentnost, jer mu ona omogućava da obavlja svoju ustavnu funkciju kvalitetno i suštinski, odnosno da njegovi članovi i Savet sam budu nezavisni i samostalni, jer samo takvi oni mogu da obezbede nezavisnost i samostalnost sudija i sudova.