Građani severa Kosova ne znaju počinje li naplata struje niti kome će je plaćati

Vesti 17. dec 202019:03 > 19:19
N1

Pitanje snabdevanja strujom severa Kosova prekriven je velom tajni, nakon što je kosovski operator objavio da preuzima kontrolu nad celom teritorijom Kosova. Ni iz Beograda ni iz Prištine građanima nisu objasnili šta ih čeka. Za sada samo sitno broje sate da čuju zaključke sa jučerašnjeg sastanka Srpske liste sa predsednikom Vučićem. Kada i kome će plaćati struju niko ne objašnjava.

Sa radošću je predsednik Srbije Aleksandar Vučuć pre više od dve godine saopštio da kosovski operator KOSTT nije uspeo da postane član evropske energetske mreže.

„A za nas je u ovom smislu i našeg naroda na severu Kosova bilo verovatno i važnije, verovatno i značajnije čak i od samog Interpola“, kazao je Vučić u novembru 2018.

POVEZANE VESTI

U nameri su ipak uspeli aprila ove godine, a predsednik zamolio da niko fizički ne zauzima Valač i Gazivode, na severu Kosova. Naime, kosovski operator je izašao iz energetskog bloka sa Srbijom i formirao novi sa Albanijom.

KOSTT je član ENTSO-E-a, znači evropske familije operatora prenosnih sistema, kao što je EMS član ENTSO-E-a, objašnjava direktor Evropske energetske zajednice Janez Kopač.

„Sećate se kako je bilo neovlašćenog oduzimanja struje iz mreže na Kosovu, koje je EMS morao da plati jer je on odgovarao prema međunarodnoj zajednici“, podseća Kopač.

A u Beogradu nova drama – juče neočekivani sastanak na temu energetike.

O čemu su u Palati Srbija pričali predstavnici Srpske liste sa Kosova, državni vrh u Beogradu i predstavnici Elektromreže Srbije nije poznato. Polako ističu sati do onih 72 za koliko je najavljeno objavljivanje zaključaka.
Pitanje je ipak šta to u vezi sa energetikom može biti novo s obzirom na to da je Srbija i Briselskim sporazumom prihvatila energetsku nezavisnost Kosova.

Tema je iz struke prešla u ruke politike, objašnjava Ljubiša Mijačić, analitičar na polju resursa životne sredine.

„I zato se odlaže ovo saopštenje da bi se našli politički aspekti opravdanja za ono što se može dogoditi. A ono što će se dogoditi da će Kosovo, odnosno KOSTT obezbeđivati blok energije i snabdevanje energijom sever Kosova, dakle do Valča“, kaže Mijačić.

Predmet sporenja Beograda i Prištine sada je kompanija Elektrosever, predviđena Briselskim sporazumom. Pitanje je da li i za šta će dobiti licencu. Trgovinom se može baviti.

„I ako ne može doći do registracije stranog ili bilo kojeg trgovačkog preduzeća, za trgovanje strujom na Kosovu onda je to kršenje pravila energetske zajednice sa strane Kosova“, upozorava Kopač.

Mijačić podseća da Priština, u samoj distribuciji, insistira na monopolu KEDS-a, koji je inače privatna kompanija i koja se bavi snabdevanjem i održavanjem.

„Elektrosever nije dobio licencu… Srbi sa severa Kosova očekuju da to bude kompanija poput KEDS-a ali nadležan na severu Kosova“, kaže on.

Ddaje i da bi ovu situaciju trebalo videti kao šansu za regionalnu saradnju u oblasti energetike.

Pitanje koje muči građane severa Kosova je da li će i kada početi naplata struje koja ne funkcioniše od 1999. godine. Odgovor nisu dobili, ali su preko TV ekrana videli onog kojeg odavno nisu u Kosovskoj Mitrovici – Milana Radojičića jednog od osumnjičenih u slučaju ubistva Olivera Ivanovića.