Popović: Glavni zagađivači u Srbiji neodgovornost i pandemijska korupcija

Vesti 18. dec 202009:20 > 10:37
N1

Pulmološkinja Tatjana Radosavljević i Mirko Popović iz Regulaturnog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu ocenili su u Novom danu da je aerozagađenje postalo veliki problem u našoj zemlji, koji će ukoliko se ne reši, početi značajno da utiče na povećanje broja obolelih građana.

Podsetimo, devetogodišnja devojčica iz Velike Britanije, koja je 2013. godine preminula nakon napada astme, postala je prva osoba na svetu kojoj je zagađenje vazduha i zvanično navedeno kao uzrok smrti – u presudi koju je doneo patolog londonskog okruga Sautvark. Tu vest, Beograd je dočekao na petom mestu na listi gradova sa najvećim zagađenjem vazduha u svetu.

POVEZANE VESTI

„Pre dve godine je 8,8 miliona ljudi umrlo od aerozagađenja i posledica toga. Ta devojčica je živela u kraju u kojem je veliko zagađenje, i prvi put su medicinari dokazali i povezali, a sud u Velikoj Britaniji to priznao, i proglasio aerozagađenje kao uzrok njen smrti. Aerozagađenje predstavlja skup takozvanih polutanata, odnosno zagađivača, i u zavisnosti koji su od njih dominantni, možemo imati akutne simptome, što se dešava ovih dana, kada imamo maglu“, navela je Radosavljević..

Objašnjava da se magle koje se pojavljuju kod nas zovu „kisele magle“, i podseća na slučaj iz Londona iz 1952. godine, kada se zbog zagađenja spustila gusta magla koja je prouzrokovala smrt nekoliko hiljada ljudi.

„Tek posle toga je počelo da se sagledava kakav je značaj smoga i šta može da uradi za zdravlje. Ono što je još opasnije je što naši gradovi nekoliko godina beleže porast nedozvoljenih aerozagađenja, odnosno porast takozvanih PM2 i po i PM10 čestica koje dolaze do najsitnijih delova pluća, oštećuju ih, potom ulaze u krv i oštećuju srce i mozak. Mogu dovesti do razvoja hronične bolesti pluća i do razvoja karcinoma pluća i drugih organa, čak mi do razvoja Alchajmerove bolesti“, upozorava Radosavljević.

Popović ukazuje na još dve opasne „bolesti“ koje prouzrokuje aerozagađenje.

„To su akutna neodgovornost i pandemijska korupcija kojim je zahvaćena Srbija. I to su glavni zagađivači. Upravo poslednjih dana smo mogli da vidimo porast emisija zagađujućih PM čestica u vazduhu, pa je tako juče u Beogradu na svih 10 mernih stanica zabeleženo prekoračenje graničnih vrednosti. Beograd  će i ove godine biti prezagađen grad. Nakon pet godina primene Plana kvaliteta vazduha, Beograd je i dalje u trećoj kategoriji zbog čestičnog zagađenja“, naglašava Popovi.

On dodaje da nam to govori da nije učinjeno dovoljno, odnosno učinjeno je „nedopustivo malo“ da bi se to zagađenje smanjilo.

Popović: Godišnje Srbija emituje 300.000 tona sumpor-dioksida

„Glavni uzroci zagađenja su individualna ložišta i energetska postrojenja. Treba stalno podsećati da zbog neprimene zakona Srbija emituje godišnje iz termoelektrana oko 300.000 tona sumpor-dioksida“, podvlači Popović i ocenjuje da se zakasnelo sa izgradnjom sistema za odsumporavanje.

„Mi ćemo doći u situaciju da je proizvodnja električne energije iz uglja ekonomski i klimatski neodrživa. Prvo što treba da se uradi je da vlasti polože račune za nečinjenje u prethodnih osam godina. Drugo šta treba da se uradi je izrada nove energetske strategije koja će biti zaokret ka energetskoj tranziciji, i odustajanju od fosilne zavisnosti i zavisnosti od uglja. Na taj način možemo da se pridružimo civilizovanim zemljama koje su odlučile da prestanu da spaljuju ugalj zbog električne energije“, napominje Popović.

Radosavljević je istakla da ranjive grupe, hronično obolele osobe, kao ni deca ne bi trebalo da izlaze napolje kada je ovoliko aerozagađenje.

„Trudnice su takođe ugrožena grupa, pa je zabeleženo da su rađale niže porođajne težine na rođenju“, ukazala je ona i dodala da u ovakvim danima ne treba forsirati nikakvu fizičku aktivnost.