Pisonero: Varhelji nije rekao da vakcine za Zapadni Balkan neće stići pre maja

N1

Komesar Varhelji je objasnio da će EU odrediti fondove i pomoći u koordinaciji da se osigura da kovid-19 vakcine koje stignu u EU budu dostupne i Zapadnom Balkanu na vreme, izjavila je portparolka Evropske komisije Ana Pisonero. Varhelji nije rekao da vakcine neće stići pre maja, kaže ona.

POVEZANE VESTI

 „Mi radimo na rešenju koje bi omogućilo EU da vakcine budu dostupne Zapadnom Balkanu kao donacija zemalja članica kroz ekvaviletan sistem. To će osigurati relativno brzu vakcinaciju prioritetnih grupa. Biće to privremeno rešenje da se premosti jaz dok vakcine iz Kovaksa ne budu šire dostupne“, rekla je Pisonero.

Uz to, dodala je, „pozivamo Zapadni Balkan da pripremi svoje strategije vakcinacije u skladu sa uputstvima Komisije koje je dostavila zemljama članicama i EU je spremna da pomogne“.

Iz Kovaksa stiže informacija da će svim zemljama, članicama tog sistema, omogućiti pristup dozama u prvoj polovini sledeće godine. U tom sistemu raspodele trebalo bi da se nađe i Zapadni Balkan.

Fabrici: EK radi na tome da vakcine što pre stignu

Da Evropska komisija intenzivno radi na tome da vakcine koje je nabavila Evropska unija što pre stignu i u zemlje Zapadnog Balkana, izjavio je ambasador Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici.

„To je deo te solidarnosti koju Unija pokazuje prema Srbiji i celom Zapadnom Balkanu još od marta“, dodao je Fabrici, koji je danas u skupštini predstavljao izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u procesu pristupanja Uniji.

„Građani Evropske unije su u istoj situaciji kao i građani Srbije. Ono o čemu Evropska komisija razgovara jeste kako da neke od ovih vakcina, koje su zemlje članice Unije nabavile, dostave Srbiji, to je inače jedan vrlo kompleksan proces koji zahteva mnogobrojne autorizacije, da se vidi kako će se te vakcine distribuirati, zatim obezbeđivanje neophodnih frižidera, hladnog lanca… Evropska komisija je vrlo aktivna po ovom pitanju, obezbedila je čak i novac kako bi se te vakcine iz Unije distribuirale Zapadnom Balkanu na što lakši i što jeftiniji način“, poručio je Fabrici. 

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.