Rad Pijaniste ispred gradske Skupštine, novac od prodaje ide za lečenje dece

Vesti 18. dec 202021:40 > 21:41
pijanista keep light
Filip Krainčanić/Nova.rs

Arhitekta i ulični umetnik Andrej Josifovski, poznatiji kao Pijanista, napravio je skulpturu od armature i zlatnih lampica, nazvao je "Keep Light" i postavio ju je ispred Skupštine grada Beograda da bi "ponovo opomenuo društvo u kojem živi na posledice koje nam je ova godina ispostavila kao bilans".

Skulptura postavljena u okviru projekta koji je simbolično nazvao “Zlatni petak” napravljena je od žice nalik na one kakve se mogu videti na novogodišnjim ukrasima u mnogim parkovima, ali u obliku velikog falusa koji svetli. Postavka je visoka oko četiri metra, a osvetljena je sa oko 1.500 zlatnih lampica, koje simbolišu, kako je rekao, “raskoš i glamur rasvete na koju se novac baca dok se deca leče SMS porukama”.

Osim skulpture koju je svakom od okupljenih, ali i prolaznika ostavio da sam rastumači, sa sobom je poneo i zlatnu lopatu, ponosno pozirajući sa njom, uz opasku: „Doneo sam je da znate da je prva zlatna lopata moja zlatna lopata, a ne njihova. Pošto sam pre neki dan video da imaju zlatne lopate kada grade sva ova čudesa. Ovo je trebalo da bude spomenik zlatnoj lopati i maketa za spomenik, ali ispalo je drugačije, No, ima vremena i za taj spomenik“, piše Nova.rs.

Nakon četrdesetak minuta poziranja kraj svetlećeg dela, kojeg su sa zanimanjem gledali slučajni prolaznici, Josifovski je pogasio lampice.

Uz pomoć prijatelja sklonio je delo visoko četiri metara sa platoa ispred Skupštine grada, spakovao ga u kombi i odvezao u jednu privatnu galeriju.

Na izložbi moderne umetnosti koja će 24. decembra početi u galeriji Neon skulptura “Keep Light” biće ponuđena na prodaju, a sav prihod rekao je umetnik, ići će u dobrotvorne svrhe i za lečenje dece.