Ponoš: Udružena opozicija trenutno blokirana, a saradnja potrebnija nego ikad

Vesti 19. dec 202010:26 > 14:15
N1

Potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš izjavio je da je Udružena opozicija Srbije, kao format u okviru kojeg su Narodna stranka i Stranka slobode i pravde sarađivali, trenutno blokirana, a da je saradnja unutar opozicije potrebnija nego ikad, bez obzira u koliko kolona će jednog dana izlaziti na izbore.

„Narodna stranka i veći broj članica UOPS-a insistiraju da UOPS izađe u javnost sa usaglašenim zahtevima za izborne uslove koje mogu da prihvate i podrže i druge opozicione stranke, uključujući i one koje su izašle ne izbore u junu“, rekao je Ponoš u intervjuu „Danasu“. 

„U međuvremenu iz medija, od strane Pokreta slobodnih građana, obavešteni smo da na izbornim uslovima separatno rade SSP, Demokratska stranka i PSG, koji nije član UOPS. To je nova realnost“, dodao je Ponoš. 

Ponoš je istakao da Narodna stranka ima čvrst stav oko toga ko ima kredibilitet da „ispregovara zahteve o izbornim uslovima“. 

„Potrebno je da se izvrši pritisak na režim kako bi što pre krenuo dijalog i da bi ostalo dovoljno vremena za implementaciju dogovorenog“, rekao je on. 

Ponoš je dodao da je potreban i „supstancijalan razgovor“ sa evropskim posrednicima.

POVEZANE VESTI:

„Otvorena pisma neće pomoći, uostalom, kao ni urbane legende da neke evroposlaničke grupe imaju ultimativne zahteve za propiranje političke biografije pojedinih političkih aktera u Srbiji kao preduslov njihove podrške za pregovore vlasti i opozicije u Srbiji“, rekao je Ponoš.

Ponoš je naveo da veruje da su stranke Borisa Tadića, Sergeja Trifunovića i Nebojše Zelenovića izašle na izbore 21. juna zbog „sebične kalkulacije“, nakon što je vlast spustila cenzus na tri odsto. On je dodao da i etabliranim strankama nije strano da zbog instinkta preživljavanja zanemare javni interes, što je legitimno pravo i kalkulacija koja nosi svoje posledice, ali da im je „ovog puta kalkulacija bila loša“.

„Stranke koje su održale reč, bojkotovale izbore i dovele u pitanje svoju egzistenciju zbog javnog interesa imaju takođe legitimno pravo da ove prve ne prihvataju kao kredibilne partnere za razgovore o narednim izborima“, rekao je Ponoš.

„Ne možemo da se oslonimo u ovoj političkoj borbi na one kojima izborni uslovi postanu prihvatljivi kad režim spusti cenzus. To možda može takvu opoziciju da uvede u parlament, ali Srbiju garantovano ostavlja u blatu. Narodna stranka nije zainteresovana za takve kalkulacije“, dodao je on.

Ponoš je istakao da oni koji su se „upecali na tri odsto i oni koji su već najavili svoje personalne kanidature na budućim izborima“ nisu reper po kojem će se voditi Narodna stranka.

„Ako bi se ponovili izborni neuslovi iz juna, Narodna stranka ponovo neće učestvovati u izbornoj farsi. Za sada nema na šta da se izađe, a neće ni biti ako se ne izborimo za uslove. Istrčavanje sa ideološkim kolonama i kandidatima je pravljenje ražnja dok na vidiku nema ni zeca ni šume“, rekao je Ponoš.

Aleksić: Na Đilasu odluka o jedinstvu opozicije

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je da je predsednik te stranke Vuk Jeremić „poslednji koji bi rušio jedinstvo opozicije“, a da je odluka o tome da li će se opozicija razjediniti i da li će Udružena opozicija Srbije preživeti, na predsedniku Stranke slobode i pravde Draganu Đilasu.

„Na Đilasu je i odluka da li će za partnere u borbi protiv režima izabrati Narodnu stranku ili Pokret slobodnih građana, Nenada Čanka, DSS i slične“, rekao je Aleksić u intervjuu „Blicu“.

Aleksić je istakao da je stav Narodne stranke da se za slobodne izbore ne može boriti sa onima kojima je predsednik Srbije Aleksandar Vučić skupljao potpise i kojima su izborni uslovi bili dovoljno dobri i 21. juna. Na pitanje zašto je Narodna stranka „toliko isključiva“, Aleksić je rekao da nije isključiva, nego drži reč koju je dala građanima Srbije i partnerima iz UOPS-a prilikom osnivanja te organizacije. 

„Uostalom, do pre nekoliko meseci isto su govorili i Dragan Đilas i još neki opozicioni političari. Pitanje je za njih zašto su promenili stav. Svi smo podneli žrtve zbog bojkota i podsećam da je potpredsednik DS Saša Paunović isključen iz te stranke jer je izašao na izbore, a DS sada sarađuje sa PSG, koji je takođe izašao na izbore“, rekao je Aleksić. 

Na pitanje šta će se dogoditi ako SSP „napravi dogovor sa PSG ili SDS“, Aleksić je ukazao da je „očigledno da su se već dogovorili i da tako ruše UOPS“. 

On je naveo da se Narodna stranka od svog osnivanja zalaže za jedinstven opozicioni front.