Vučić: Oprema za kovid bolnicu u Kruševcu koštala milijardu i 119 miliona dinara

Vesti 20. dec 202011:28 > 11:32
Kruševac, kovid bolnica
N1

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da će u novootvorenoj kovid bolnici u Kruševcu, koja ima 493 bolnička ležaja, od čega je 150 na intenzivnoj nezi, biti zbrinuti pacijenti iz Rasinskog okruga, ali i iz drugih krajeva, pre svega sa Kosova i Metohije.

Vučić je u Kruševcu rekao da je kovid bolnica u tom gradu izgrađena za četiri meseca, u rekordnom roku, a da je oprema, među kojom je i 150 respiratora (high flow) i 57 pokretnih, koštala milijardu i 119 miliona dinara, odnosno 9,5 miliona evra.

POVEZANE VESTI

On je naveo da trenutno na raspolaganju ima još 66 respiratora koji nisu raspoređeni.

„Sve to teba da damo bonicama po Srbiji, nabavljacemo još ‘high flow’ respiratore za buduća vremena“, kazao je Vučić.

On je rekao da će se u bolnici u Kruševcu lečiti i veliki broj bolesnika sa Kosova i Metohije, da bi se rastreretile kovid bolnice u Vranju, Kraljevu i Leskovcu.

„Imaćemo veliki broj bolesnika sa Kosova i Metohije. Mi ne pitamo da li su Srbi ili Albanci, ali pre svega će se lečiti sa severa Kosova i Metohije“, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je izuzetan uspeh to što je kovid bolnica u Kruševcu završena za četiri meseca, dok su u nekim ranijim periodima „samo javne nabavke trajale po godinu i po dana“.

Dodao je da je oko kovid bolnice zasađeno 98 jablanova, u znak sećanja na poginule pripadnike 125 motorizovane brigade, od čega, kako je naveo „38 njih je poginulo na Košarama“, a koja je ukinuta 2005. godine.

„Svaki jablan ima ime nekog od poginulih boraca. Bolnica je spomenik za budućnost“, rekao je Vučić, koji je pre obilaska bolnice položio venac na spomenik toj brigadi u Kruševcu.

„Nabavićemo sve vakcine“

Vučić je izjavio da će u naredna dva ili tri dana u Srbiju stići 5.000 doza Fajzerove vakcine i da će prvo biti vakcinisani stariji od 75 godina koji žive u domovima. 

Vučić je odgovrajaući na pitanja novinara pred otvaranje kovid bolnice u Kruševcu rekao da to nije dovoljno i da se očekuje još 30.000 ili 40.000 doza. 

On je rekao da veruje da će Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji pomoći da Srbija što pre dobije vakcinu a ne da nabavka bude odložena. 

Vučić je rekao da je vakcinacija od velikog značaja jer je ona i pitanje ekonomije, i neko „treba da isplati plate za 671 novozaposlenog medicinara“. 

Dodao je da je ruska vakcina Sputnjik još u fazi ispitivanja i da je za sada dobro ocenjena, da se očekuje i kineska i američka vakcina i da će Srbija sve nabaviti.

„Izgradnja kovid bolnica u Kruševcu i Batajnici koštala 100 miliona evra“

Vučić je izjavio da je u novoj kovid bolnici u Batajnici trenutno smešteno 530 pacijenata na intezivnoj ili poluintenzivnoj nezi, a da će uz otvaranje nove bolnice u Kruševcu biti dovoljno mesta za najteže kovid bolesnike. 

Vučić je na otvaranju kovid bolnice u Kruševcu rekao da će prvi pacijenti biti primljeni u tu ustanovu u ponedeljak ujutru. 

Prema njegovim rečima izgradnja dve nove kovid bolnice u Batajnici i Kruševcu, bez opreme, koštala je nešto manje od 100 miliona evra. 

On je rekao da su kruševačka i batajnička bolnica izgrađene „u pravom trenutku“ da rasterete druge kovid bolnice. 

„Sada mogu da kažem da imamo dovoljno mesta na intenzivnoj nezi i ukoliko situacija bude i lošija“, kazao je Vučić. 

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.