Pronađeni planinar: Ne bi se dobro završilo da nismo naleteli na kolibu

Vesti 20. dec 202021:10 > 21:57
Pixabay

Stefan Rusov i Milica Mirjanić su pronađeni, više od 40 sati nakon što su nestali na Beljanici. Srbija je strepela za sudbinu dvoje mladih, dok je veliki broj policajaca i volontera tragao za njima. Stefanov stric, Marko Rusov, zahvalio je policiji i gorskoj službi spasavanja na uspešno okončanoj potrazi, ali i medijima koji su pomagali, među kojima i našoj televiziji.

Stric Stefana Rusova, Marko Rusov, kaže za N1 da se desilo da su krenuli na jedan od vrhova i da su se, kada su videli da je put loš, vratili nazad i ukucali u navigaciji koji im je najkraći put. 

„Put kojim su oni došli imao je oko 20 kilometara, a drugi put koji im je pokazivala navigacija bio je 7 kilometara i pokazivalo je da je magistralni. I to nije jedini put da se ljudi gube na tom delu puta, navigacija ih je odvela na taj magistralni put koji je u stvari put za čista terenska vozila do pola, a od pola je asfaltiran. Kada su došli do dela gde auto nije mogao da prođe, zaglavili su se i nisu znali šta da rade dalje. Ovaj put na kojem smo ih pronašli ostavljen je za kraj jer je bio najteži i najmanje verovatan da će kola tuda ići, ali su momci iz Gorske službe insistirali“, rekao je za N1 stric Marko Rusov.

Nakon što su pronađeni, novinar „Večernjih novosti“ je razgovarao sa Stefanom, koji je premoren nakon dana i noći provedenog u planini.

„Malo me je sada popustio adrenalin, i sustigao me je umor. Dobro smo i Milica i ja, sve je sada u redu“, rekao je Stefan.

„Ne bi se dobro završilo da nismo naleteli na kolibu. Bio je mrkli mrak, samo smo uleteli unutra. Mislili smo da ćemo naći neke meštane u okolini, međutim svuda je pustoš tamo, nije bilo apsolutno nikoga“, dodao je.

Mladić je rekao za „Novosti“ da se kola nisu pokvarila, već su tokom vožnje naleteli na duboki sneg i vozilo se zaglavilo, pa da ne bi trošili gorivo na grejanje, rešili su da se sklone na sigurno, u kolibu.

„Želim da se zahvalim svima koji su učestvovali u potrazi, i medijima koji su digli buku i na taj način pomogli potragu“, rekao je na kraju Stefan.

U potrazi je učestvovalo ukupno 29 pripadnika Sektora za vanredne situacije sa 11 vozila i psom, kao i 25 pripadnika PU Jagodina, četiri PU Bor, četiri Uprave kriminalističke policije i dva PU Kragujevac. Takođe, pripadnik SVS bio je angažovan i na pretrazi terena iz vazduha, zajedno sa pripadnicima Helikopterske jedinice koji su pretražili više lokacija uz tok reke Resave, kanjon reke Resave, mesta Debeli i Jelovi potok kao i obilazak vrha Beljanice.