Brnabić: Borba za dobijanje vakcine bila mučna, uskoro stižu prve količine

Vesti 20. dec 202023:07 > 23:12
Tanjug/Slobodan Miljević

Premijerka Srbije Ana Brnabić kazala je da je Srbija potpisala bilateralne ugovore za nabavku vakcina sa Fajzerom, proizvođačom Sputnjik Ve i kineskim Sinofarmom, a da po planu isporuke deo tih vakcina očekuje pre kraja godine.

Ona je, gostujući na TV Pink, rekla da Srbija prvo očekuje Fajzerove vakcine, pošto se sa tom kompanijom najduže pregovarala, a za koju je Agencija za lekove i medicinska sredstva već dala dozvolu za upotrebu.

„Prve količine očekujemo ove nedelje. To svakako neće biti velike količine, ali neće ni biti količine za testiranje… već za vakcinaciju. U januaru i februaru treba da imamo znatno veće količine“, rekla je Brnabić.

POVEZANE VESTI:

Ona je ocenila da je borba za dobijanje vakcina bila „mučna“ i da će se jaz između bogatih i siromašnih pretvoriti u „nepremostivu provaliju“ usled pandemije koronavirusa.

„Jako je malo empatije među najbogatijim zemljama sveta prema onima siromašnijima. Posebno je važno, kao i tokom borbe za respiratore, da je Srbija imala i finansijsku moć ne samo da kupi vakcine, već da da avans, stane u red za te vakcine, i politički kredibilitet da direktno razgovara sa proizvođačima, što ne može svaka država“. 

Ona je navela i da će se do proizvođača dolazilo „političkim vezama“, a da je najveći deo komunikacije vodio predsednik Aleksandar Vučić, koji o spoljnopolitičkim partnerima u ovom procesu „može da kaže više“. Brnabić je dodala i da je Mađarska jedna od najboljih partnera Srbije i da nijednu informaciju nije krila od zvaničnog Beograda, kao i da se sa Budimpeštom pregovaralo o zajedničkoj proizvodnji ruskog rešenja. 

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.