Tepić: Počelo rasparčavanje EPS-a, najvrednije kompanije koju Srbija ima

Vesti 21. dec 202014:02 > 14:08
N1

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić ocenila je da najavljene promene u organizaciji Elektroprivrede Srbije, prvenstveno izdvajanje distributivnog sistema, predstavljaju uvod u privatizaciju tog preduzeća.

Ocenila je da je zaključkom vlade od prošlog četvrtka, počelo „rasparčavanje najvrednije kompanije koju Srbija ima“.

POVEZANE VESTI

„U jeku pandemije koronavirusa, Vlada Srbije je počela privatizaciju EPS-a jer im je plan da iščupaju distribuciju i da je pretvore u novo preduzeće. Time će najviše biti pogođeni rudari i termaši, ali i 13.000 zaposlenih u delatnosti distribucije koje očekuje neizvesna budućnost“, rekla je potpredsednica SSP novinarima ispred sedišta EPS-a u Beogradu.

Odbacila je kao „laži“ navode ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović da organizacione promene u EPS-u traži EU, da su u pitanju reforme kojima se smanjuju troškovi poslovanja, da radnici tog javnog preduzeća ne moraju da brinu za svoju budućnost.

„Istina je da je 2016. godine EPS sa istom organizacijom poslovao pozitivno a da je danas gubitaš. Prihodi se nisu smanjili jer struja nije pojeftinila već su rashodi povećani od kad je Milorad Grčić na čelu EPS-a. Taj novac je završio u džepu bratije Brnabić, Kisić, firme Ultra kop“, kazala je Marinika Tepić.

Ocenila je da će najavljenim izdvajanjem delatnosti distribucije, vrednost EPS-a biti smanjena za trećinu.

„Da li je sad lakše osakatiti EPS i iščupati njegov najsigurniji izvor prihoda ili smeniti jednog čoveka? Zato tražim da se momentalno stavi van snage ovaj zaključak vlade, da se zaustavi proces rasparčavanja EPS-a, hitnu smenu Milorada Grčića i izbor profesionalnog menadžmenta EPS-a“, dodala je potpredsednica Stranke slobode i pravde.

Grčić optužuje Tepić da je htela da reketira EPS

V.d. direktora EPS-a Milorad Grčić je u pisanoj izjavi povodom konferencije za novinare Marinike Tepić, naveo da država, nadležno ministarstvo i menadžment te kompanije sprovode dugoročno planirane odluke, kako bi se unapredio rad EPS-a i kako bi se povećala efikasnost, a istovremeno sačuvala radna mesta.

Grčić tvrdi da je potpredsednica SSP-a „htela da reketira EPS, da bi ćutala o izmišljenim, nepostojećim aferama“, ali da je ostala „praznih džepova“ i da sada huška sindikate u EPS.

„Elektroprivredi Srbije nije potrebno da Marinika ćuti, naprotiv. Što više Marinika priča laži i jeftino manipuliše, to su radnici jedinstveniji u stavu da bi ona i njen gazda Dragan Đilas razvalili narodnu, radničku kompaniju, čim bi je se dokopali“, dodao je Grčić.

Ministarka Mihajlović izjavila je ranije da se reforme poslovanja EPS-a suštinski nisu dogodile, zbog čega to preduzeće pravi najmanje 250 miliona evra tehničkih i netehničkih gubitaka godišnje.

„Činjenica je da Skupštinu Operatora distributivnog sistema (ODS) čine izvršni i nadzorni odbor EPS-a, da nije preneta imovina, da zaposleni koji rade u Tehničkom centru EPS-a koji obavljaju glavne aktivnosti u pružanju usluga ODS-a nisu prešli iz EPS-a u ODS, pri čemu ODS ima obavezu plaćanja EPS-u za pomenute usluge i zbog čega ima neopravdano uvećane troškove“, kazala je ministarka.

Navela je da je njen cilj „moćan, efikasan i profitabilan EPS, jak u regionalnim okvirima“.