Projekat "Deca deci – upoznaj svoja prava" o većem uključivanju dece u odluke

Vesti 21. dec 202017:37 > 17:42
Zaštitnik građana

Zaštitnik građana Zoran Pašalić i ambasador Bugarske u Srbiji Radko Vlajkov potpisali su sporazum o realizaciji projekta "Deca deci – upoznaj svoja prava", kojim će biti omogućena vršnjačka razmena znanja o pravima deteta i mehanizmima njihove zaštite.

Projekat „Deca deci – upoznaj svoja prava“ trebalo bi da doprinese boljoj primeni koncepta dečjih prava, kao i boljoj promociji i većem uključivanju dece u donošenje odluka, kao jednog od četiri ključna principa Кonvencije Ujedinjenih nacija o pravima deteta, navodi se u saopštenju Zaštitnika građana.

Projekat, za koji je Bugarska izdvojila bespovratna sredstva, biće organizovan pod pokroviteljstvom Zaštitnika građana.

Sve aktivnosti sprovodiće se putem Panela mladih savetnika Zaštitnika građana, prvog savetodavnog tela u Srbiji koje čine deca uzrasta od 12 do 18 godina.

U okviru projekta planirane su obuke članova Panela mladih savetnika o pravima deteta i višednevna Letnja škola na istu temu, ali i izrađeni brojni promotivni i informativni materijali o dečjim pravima, Кonvenciji UN o pravima deteta i o Panelu mladih savetnika Zaštitnika građana.

Zaštitnik građana će, u saradnji sa školama i školskim upravama u Srbiji, organizovati radionice o pravima deteta i njihovoj zaštiti.